10.9 C
Zvornik
21. марта 2023.

Kolike su kazne ako ispršćete pješaka na ulici

Prema članu 112. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, vozač koji se kreće mokrim kolovozom u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara.

Skoro i nema pješaka kojeg, za vrijeme kišnih dana, automobil nije zalio vodom. U periodu kišnih i snježnih dana, vozači se muče sa gužvama na putevima, a pješake nerijetko nesavjesni vozači zaliju vodom, prenose Nezavisne.

Kazna za ovaj prekršaj je 30 KM, javlja “BIHAMK”. Iz Kancelarije policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo kazali su da ne vode posebne evidencije o pješacima koji su poprskani na ulici.

“N1” ih je pitao, na koji način se ovaj prekršaj može prijaviti ukoliko u blizini nema policijskog službenika, a iz MUP-a Kantona Sarajevo navode:

„Ako se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno poprska u vožnji, potrebno je da se pješak obrati u najbližu policijsku stanicu i navedeno prijavi s napomenom da zapiše registarski broj tablica”.

U nekim državama, prskanje pješaka vodom je ozbiljan prekršaj. U Velikoj Britaniji propisana je kazna do 5.000 funti za čin nekompetencije, sebičnosti i agresivnosti u saobraćaju. Najčešći oblik kazne za nekulturne vozače je 100 funti i čak tri kaznena boda.

Savjet vozačima

Brzi prelazak automobilom preko lokvi možde podstaknuti i opasan aljuaplaning, gubitak kontrole nad vozilom, a nikad ne možete znati šta je ispod lokve – mogu to biti kamen ili rupa koji će oštetiti gumu ili felugu.

Svakako se savjetuje vozačima da vožnju prilagode uslovima na putu i poštuju saobraćajnu signalizaciju, ali i da se pridržavaju saobraćajne kulture.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
974PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se