4.4 C
Zvornik
26. фебруар 2024.

Danas su Časne verige, ovo su vjerovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva danas obiljležava Časne verige, dan kada su lanci nevjernika spali sa Svetog Petra.

Časne verige (lanci), Verižnjača ili Verižica, pravoslavni je praznik u Srba koji neke porodice slave i kao krsnu slavu.

Proslavljaju se 16. januara po starom Julijanskom kalendaru (29. januara po gregorijanskom kalendaru).

Verige se slave kao veliki praznik. Srbi na taj dan ne rade teže poslove, a žene poste. 

Ovaj praznik se praznuje zbog tuče (grada) i da ne bude kuge, stočari da stoka napreduje… Zbog toga domaćini prije zore zahvate nenačetu vodu na izvoru i sa njom prskaju stoku. Ratari to isto rade sa žitom u košu, da bi zdravo izgurali zimu do kraja.

Na ovaj dan zvjeri ne napadaju ljude, i ne šije se odjeća. Ko nosi odjelo šiveno na Časne verige, vjeruje se da će poginuti od groma.

Običaj je i da se na današnji dan lancima veže kućni prag, i tako dom zaštiti od nečastivih ljudi i sila. Ne bi trebalo ni da se putuje, jer kada vi odete, dom ostaje „nebranjen“ i svakakva nesreća može da se dogodi (u stara vremena strah je „pokrivao“ udar groma, zapaljenu letinu, zaklana stoka…)

Kad ste već kod kuće, slobodno malo pospremite, jer Časne verige nisu crveno slovo, pa nema nikakvih kućevnih zabrana (pranje, peglanje, usisavanje…). Naprotiv, poželjno je da kuća zablista u slavu Svetog Petra, koji je i inače zaštitnik doma i porodice.

Po narodnom vjerovanju, od Časnih veriga nastaje blaže vrijeme, „jer Bog usijanim verigama počne da peče zemlju“.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se