9.3 C
Zvornik
21. април 2024.

Tone smeća i otpada plutaju Drinom kod Višegrada (VIDEO)

Rijeka Lim, koja od Crne Gore i Srbije do Srpske protiče kroz deset opština, ponovo donosi „plutajući otpad“. Zbog obilnih padavina, Lim i Drina su podivljali i saprali sav ljudski nemar odbačen na divljim i nesanitarnim deponijama, koji je doplovio do Višegrada. Tri države – Srbija, Crna Gora i BiH, na inicijativu Republike Srpske, i dalje pokušavaju da se uhvate u koštac s ovim problemom.

Tone smeća i raznoraznog otpada, od kućnih aparata, frižidera, zamrzivača, šporeta, medicinskog otapada, pa sve do plastične i pet ambalaže od koje plastične flaše čine većinu, plutaju rekom Drinom.

S povećanjem vodostaja i izlijevanjem rijeka otpad stiže do hidroakumulacionog jezera Hidroelektrane „Višegrad“. Prije njega, centar svega što nikome u Crnoj Gori ne treba je jezero Hidroelektrane „Potpeć“ u Priboju. Što riječne lančanice ne uspiju zaustaviti, stiže do Višegrada.

Aleksandar Kojić iz Udruženja za sportski ribolov i ekologiju „Drinska jezera“ Višegrad kaže da taj otpad vremenom truli čime pravi ekološku katastrofu i truje sva korita rijeka.

Da ne dođe do veće katastrofe nizvodno prema Srbiji staraju se u višegradskoj hidroelektrani. Na čišćenju otpada angažovani su radnici HE iako to nije u opisu njihovog posla. Sve što „bez carine“ stigne, zadrže dvije lančanice.

– Interesantno je da svi napadaju nas koji otklanjamo otpad kao da smo mi krivi za ovu pojavu. Nije naše da to radimo, ali pomažemo da ne dođe do veće katastrofe – ističe Darko Andrić, izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje „Hidroelektrana na Drini“.

Republika Srpska, da bi zaštitila prirodne ljepote i kapacitete Hidroelektrane Višegrad, postigla je dogovor sa zvaničnicima Srbije i Crne Gore za formiranja radne grupe. Srbija je podigla lančanice na Limu i sanirala deponiju kod Prijepolja, dok se i dalje čeka na Crnu Goru.

Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad, naglašava da na kraju ispada da opština Višegrad i HE na Drini jedine čiste otpada, jer dok, kako kaže, nije bilo lančanica, sve je odlazilo u Srbiju u Bajinu Baštu.

Dragan Ljeljen, član Opštinskog vijeća u Priboju odgovorno tvrdi da opštine Višegrad i Priboj čiste tuđi otpad, a da, kako kaže, nemaju ni jedan kilogram svog smeća.

Iz Vlade Crne Gore – za sada bez odgovora. U slivu rijeke Lim u Crnoj Gori je pet opština, a tri u Srbiji. Plutajući otpad pokupljen sa divljih i nesanitarnih deponija, nekad je zaustavljao i proizvodnju struje u Hidroelektrani Potpeć.

– Na obalama Lima živi oko 180.000 stanovnika, te se tu skupi negdje oko 45 hiljada tona otpada koji kad završi u Limu mi imamo ekološku katastrofu – kaže direktor Limskih hidroelektrana iz Nove Varoši Predrag Šaponjić.

S obzirom da rijekom Limom dolaze otpad iz Crne Gore, iz te države moraju preduzeti sve neophodne mjere da se riješe otpada na svojoj teritoriji, ističe Svjetlana Radusin, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

Posljednje bujične poplave Limom, Drinom i njihovim pritokama na riječne lančanice kod Višegrada nanijele su više od 10.000 metara kubnih otpada. Ekološki aktivisti pozivaju vlade tri države da konkretizuju aktivnosti da bi se zaustavilo “divljanje ljudskog nemara“ sa plutajućim otpadom.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se