5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Ukida se obaveza plaćanja posebne republičke takse za privrednike u Srpskoj

Prijedlogom zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama ukida se godišnja obaveza posebne republičke takse koju plaćaju svi privredni subjekti u Republici Srpskoj, rekla je danas u Narodnoj skupštini ministar finansija Zora Vidović.

„Imajući u vidu opredijeljenost Vlade Republike Srpske za konstantnim rasterećenjem privrede, a posebno uvažavajući trenutnu situaciju poremećaja na tržištu, inflaciju, kao i još osjetne posljedice izazvane pandemijom virusa korona, rasterećenje je potrebno izvršiti u što kraćem roku“, pojasnila je Vidovićeva obrazlažući Prijedlog zakona pred poslanicima.

Vidovićeva je navela da zbog toga navedeni zakon u skupštinsku proceduru upućen po hitnom postupku.

„Neophodno je stupanje na snagu ovog zakona od 1. januara 2023. godine, odnosno prestanak važenja Zakona o posebnim republičkim taksama od tog datuma, jer je riječ o propisu čije je važenje neophodno vezati za početak ili kraj određenog poreskog perioda“, rekla je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je privrednicima, na osnovu smanjene a sada ukinute takse, ostalo od 13 do 15 miliona KM na godišnjem nivou.

Za raspravu o navedenom zakonskom rješenju nije bilo prijavljenih poslanika.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se