4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Porodične aktivnosti za novogodišnje praznike

Novogodišnji praznici i radovanje njima odiše jednom pozitivnom energijom i vedrinom. Praznično raspoloženje zbližava porodicu i podsjeća nas da je to ipak najbitnija stvar na svijetu.

Svi su uzbuđeni i srećni, od najmlađih članova porodice do najstarijih. Djeca se raduju poklonima, dok su odrasli srećni, jer će izmamiti osmjeh na lice mališanima i uljepšati im praznike stvarajući uspomene koje se pamte cijeli život.

U ovom periodu godine postoje razne porodične aktivnosti koje možete raditi unutar vašeg doma, dok napolju pada snijeg, a mi ćemo izdvojiti neke u kojima će uživati kako mališani, tako i odrasli.

#1 Novogodišnje dekoracije i ukrasi

Svi volimo novogodišnje dekoracije i ukrase, lampice raznih boja, svijeće, ukrasne trake i sve ono što nas vezuje za ove praznike i podrazumijeva to doba godine. Svi želimo da naš dom odiše novogodišnjim raspoloženjem, pa zbog toga ga i uljepšavamo svakakvim dekoracijama.

Najbitnije dekoracija u svakoj kući jeste upravo jelka. Na vama je da li ćete okititi jelku različitim ukrasima ili ćete se držati određenih boja i istih ukrasa. Sa dekorisanjem jelke, stvarno su mogućnosti neograničene.

Takođe i možete pronaći različite vrste jelki – od prirodnih jelki do vještačkih različitih veličina, boja i oblika. Koju god da izaberete, uživaćete u njoj dok traju praznici, a možda i posle toga.

jelka ukrasi nova godina 1

Kićenje jelke je raj za mališane. Ako im dozvolite da učestvuju u odabiru ukrasa, njihovoj sreći neće biti kraja, što ćete vrlo jasno moći i vidjeti. Njihovo ushićenje je najiskrenije na svijetu, a vi ćete se osjećati srećno kada ga vidite na njihovom licu.

Kićenje jelke i dekorisanje kuće može biti aktivnost za cijelu porodicu. Dogovorite se kako želite da vaše dekoracije izgledaju, da li ćete kombinovati boje ili će sve boje biti prisutne. Nema pravila. Bitno je da se vama svide dekoracije i da cijela porodica uživa u ovoj aktivnosti, a da vam kuća odiše harmonijom i prazničnim raspoloženjem.

#2 Novogodišnji i božićni filmovi

Kako decembar u kalendarskoj godini počne, tako već počne da se osjeća ta praznična euforija i novogodišnje raspoloženje. Ljudi prave planove gdje će biti za doček Nove godine, kupuju poklone i smišljaju ideje za iste.

A sa ovom euforijom, na televizijskim programima počne i emotivanje novogodišnjih i božićnih filmova koje svi volimo i obožavamo. Neizostavni film ovih praznika za djecu, ali i odrasle je uvijek bio film Sam u kući, ali i mnogi drugi filmovi koji nam prikazuju čari praznika i porodice.

Dok uživate u toplom domu i gledate kroz prozor snijeg, napravite čaj, toplu čokoladu ili bilo koji drugi napitak. Spremite grickalice, slatkiše ili dobru večeru i uživajte sa vašom porodicom.

Smjestite se u dnevni boravak ili bilo koji drugi kutak vašeg doma i pustite božićne i novogodišnje filmove koji će vam izmamiti osmijeh na lice, smijeh i zadovoljstvo. Oni će vas takođe i prisjetiti šta je to porodica i njen značaj.

#3 Zimske aktivnosti

Ne moraju baš sve porodične, zimske aktivnosti da budu unutar kuće. Možete i napustiti topao dom i uživati u nekim drugim čarima zime i novogodišnjih praznika.

sankanje sneg devojcica

Za početak se dogovorite koja aktivnost vam najviše odgovara, a zatim dobro se obucite kako se ne biste razboljeli.

Sankanje

Ukoliko imate u blizini vašeg doma neki brijeg, možete da se sankate i da uživate u ovoj aktivnosti. Mališani će sigurno da uživaju, a vi ćete se prisjetiti vašeg djetinjstva. Ako imate velike sanke ili više njih, možete i vi da se spuštate niz breg i da zajedno uživate sa vašim najmlađima.

Klizanje

Ako u vašem mjestu ili u nekoj blizini ima klizalište, izvedite vas i vašu porodicu na klizanje. Ovo može da bude jako zanimljiva aktivnost, ali bilo bi poželjno da prethodno naučite da kližete. Postoje i školice klizanja za najmlađe, ali i za odrasle, pa ukoliko možete to sebi da priuštite, naučite klizanje na ledu.

Kada naučite to, možete svake godine da uživate u ovome, bez razmišljanja da li ćete pasti sa klizaljki i povrijediti se. Ponekad, ti mali bezazleni padovi mogu da budu smiješni i zanimljivi, pa se tako i prepričavaju godinama i izazovu smijeh na lice kod čitave porodice.

Grudvanje

Grudvanje je jedna od omiljenih zimskih aktivnosti djece. Dobro se obucite – kape, skafanderi, zimske jakne, rukavice, sve ono što vam je potrebno da vam bude toplo i udobno. Pazite da ne pravite velike grudve i da nikoga ne pogodite u lice ili glavu.

Male bezazlene grudve po leđima i drugim dijelovima tijela ne mogu napraviti povrede, a mališani će uživati u ovome i radovati se. Ukoliko ste bezbjedni i pažljivi, ne bi trebalo da dođe po loših posljedica, a cijela porodica može da uživa u ovoj aktivnosti.

Iako je zima hladno doba godine, to nas ne sprječava da uživamo u njoj i svemu što nam pruža. Nova godina pored praznika nam pruža i gomilu novogodišnjih aktivnosti u kojima možete svi uživati, a mi smo vam naveli samo neke od njih.

Dogovorite se zajedno šta će vas sve učiniti srećnim i veselim, provodite vrijeme sa vašom porodicom i stvarajte uspomene koje ćete pamtiti do kraja života. A možda i započnete i neke porodične tradicije koje će se gajiti godinama i prenositi sa generacije na generaciju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se