-1.6 C
Zvornik
07. фебруара 2023.

Mladi metalostrugari „Alumine“: Kad se posao voli onda ništa nije teško

Znanje iz školskih klupa i vještine koje su stekli tokom praktičnog dijela nastave, bili su najbolja preporuka da dobiju prvi posao u kompaniji „Alumina“. Pet mladih metalostrugara, nekadašnji učenici Tehničkog školskog centra, u Mašinskoj radionici stasavaju u majstore svog zanata!

Mitar Zelenović, Milorad Damjanović, Nikola Todić, Stefan Radić i Milorad Milošević, golobradi mladići, podjednakih godina, rame uz rame sa iskusnim majstorima, nalaze se za strugovima, rukujući moćnim mašinama uspješno odgovaraju radnim zahtjevima.

-Dobro su se pokazali na svojim radnim mjestima – dočekuje nas riječima hvale za ove mlade radnike, Rade Vukić, poslovođa mašinske obrade u Radioničkom mašinskom održavanju, koji praktično svakodnevno ima uvid u njihov rad.

Vukić podsjeća da su među 12 učenika koji su obavljali praktičnu nastavu u Mašinskoj radionici, zanimanja obrađivač metala rezanjem, upravo ovih pet pokazali najbolje rezultate i dobili šansu da zasnuju radno mjesto u najvećem zvorničkom kolektivu.

-Za sada opravdavaju naše povjerenje. Rade skoro sve što i naši stariji majstori. Učimo ih i vaspitavamo u tom radioničkom duhu, da imaju radne navike i obaveze prema poslu i tako se i ponašaju – kazuje Vukić, čije je znanje i radno iskustvo dragocjeno u Mašinskoj radionici.

Za uspješan rad ovih mladih ljudi veliku zaslugu imaju starije kolege, iskusni i vrsni majstori iz Mašinske radionice, koji im na najbolji način prenose svoje znanje i iskustvo.
Na samom ulazu u veliku halu Mašinske radionice za strugom zatičemo Nikolu Todića. Na riječima škrt, ali maksimalno posvećen povjerenom radnom zadatku.

-Volim ovaj posao, prvo što sam napravio bile su prirubnice za cjevovod, a najveći izazov radno kolo – govori Todić, dok smireno, odgovorno i precizno obavlja radnu operaciju na izradi jednog rezervnog dijela.


Milorad Damjanović kaže da mu je velika želja bila da postane metalostrugar.

-Mnogo mi znači što radim u „Alumini“, velikoj kompaniji. Isplatio se uloženi trud poslije tri godine školovanja. Imamo sve uslove da postanemo dobri majstori – ističe ovaj 19-godišnjak iz Papraće kod Šekovića.

Njegov kolega Mitar Zelenović krajem prošlog mjeseca navršio je prvu godinu radnog staža.
-Dobijemo crtež i tehnologiju izrade i po tome radimo, odnosno pravimo traženi dio.
Posao je, kaže, mnogo zanimljiv.

-Svaki dan se nešto novo nauči – ističe Zelenović.

U tajne metalostrugarskog zanata uspješno je uplovio i Stefan Radić iz Karakaja. Fabrika mu je, kako kaže, nadomak kućnog praga.

-Sa 19 godina imati siguran posao je svakako ohrabrujuće u današnje vrijeme – kazuje Stefan, preokupiran izradom 20 komada prirubnica za potrebe proizvodnih pogona.
Milorad Milošević počeo je raditi u avgustu prošle godine kao metalostrugar, ali je u međuvremenu orijentisan na poslove metalobrusača. Rad sa brusilicom, kaže, predstavlja veliku odgovornost.

-Kod mene dolaze finalni komadi na obradu, tako da mora biti maksimalna odgovornost u poslu – čujemo od Miloševića, dodajući da se svi zajedno trude da bude što manje škarta tokom obrade gotovih elemenata, pogotovo kad se radi o krupnim komadima.

Kod ovih mladih ljudi, nesumnjivo, prisutna je želja za dokazivanjem, žele, kako kažu, da se svojim pretpostavljenima prikažu u najboljem izdanju i zato im je veoma drago kad na njihov račun stignu pohvalne riječi od neposrednih rukovodilaca, ali i starijih kolega.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se