8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Sve veći problem zagađenja vazduha: Da li i koliko se možemo zaštititi?

Jedan od glavnih faktora zagađenja životne sredine koji negativno utiče na zdravlje je zagađen vazduh, pri čemu su najvažniji zagađivači male čestice koje su suspendovane u njemu. Budući da smo svedoci efekata zagađenog vazduha, koji se više ne mogu ingorisati, sve češće diskutujemo na ovu temu, koja svakim danom sve više dobija na aktuelnosti i otvara nepregledan niz pitanja. Kako se možemo zaštititii od efekata zagađenog vazduha? Da li rešenje postoji? Koliko doprinosi pojedinca mogu izmentiti situaciju i koje mere bi trebalo da sprovedemo na višem nivou?

Kako zagađenje vazduha utiče na zdravlje svih nas?

Zagađenje vazduha predstavlja prisustvo bioloških, hemisjkih ili fizičkih činilaca u njemu, koji menjaju njegove karakteristike, čineći ga štetnim po zdravlje ljudi. Ove zagađujuće materije dospevaju u vazduh kao posledica različitih aktivnosti, među kojima možemo da izdvojimo različite tehnološke procese u industrijskim postrojenjima, procese sagorevanja fosilnih goriva zarad dobijanja električne energije, odlaganje smeća na deponijama, ali i mnoge druge. U pomenutim česticama se mogu nalaziti i kancerogene materije, koje kroz disajne odgane mogu dospevati do naših organa ili se taložiti u krvnim sudovima. Kada govorimo o uticaju zagađenja vazduha na zdravlje ljudi, pre svega govorimo o bolestima pluća, srca i krvnih sudova, a zagađenje takođe utiče i na metabolizam i može da izazove šećernu bolest. Budući da govorimo o zagađenju našeg izvora života – vazduha – jasno je da su mogućnosti negativnog uticaja istog nebrojene, pa se konstatuju i efekti na razvoj nerođene dece i prevremene porođaje.

Zašto je važno da budemo u toku sa pokazateljima zagađenja?

Najnovije pokazatelje zagađenja je moguće pratiti i važno je da se informišemo u vezi sa njima, upravo da bismo zaštitili sebe i one najosetljivije na njegove eventualne negativne efekte. Nivo zagađenosti vazduha je promenljiv i postoje načini da ga svako od nas prati putem aplikacija koje prikazuju trenutnu situaciju na ovom planu u realnom vremenu u pojedinačnim regionima i gradovima, pa i delovima gradova. Budući da među najosetljivije grupacije svrstavamo odojčad i malu decu, ljude starije od 65 godina i hronične bolesnike, preporuka je da oni ne izlaze napolje u periodima dana kada je zagađenost na visokom nivou, što su obično periodi saobraćajnih špiceva u toku jutarnjih časova i kasnijih popodnevnih časova.

sdsd

Kako možemo doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha?

Iako će mnogi biti malodušni pred velikim zagađivačima i pomišljati da aktivnosti pojedinaca na ovom planu ne prave veliku razliku, činjenica je da svako od nas ima svoj udeo u trenutnoj situaciji, odnosno da svako od nas može doprineti njenom poboljšanju. Savesno ponašanje koje ima za cilj da se sačuva naša životna sredina podrazumeva izdvajanje otpada zarad reciklaže, korišćenje pakovanja za višekratnu upotrebu, pravljenje komposta od organskog otpada, biranje prevoznih sredstava koja ne zagađuju vazduh i tome slično. S druge strane, dobro bi bilo da se odazivamo na pozive udruženja koja se bave zaštitom životne sredine, da se priključujemo akcijama sakupljanja smeća i sadnje drveća kad god za to imamo mogućnosti, te i da ih i sami iniciramo. Svaka ovakva akcija je od neprocenjivog značaja za zdravlje naše planete, te samim time i za zdravlje svih nas i generacija koje će tek doći. Na višem državnom i globalnom nivou je potrebno fokusirati se na zelena rešenja kako u velikim kompanijama, tako i u proizvodnji energije. Ulaganje u takozvana zelena rešenja bi trebalo da bude cilj svake zemlje sveta i pred nama je dug put ka potpunom osvešćivanju i izboru pravih prioriteta  ovom pogledu.

Kako do kvalitetnijeg vazduha u našim domovima?

Dok sa jedne strane govorimo o praćenju kvaliteta vazduha i izbegavanju izlazaka u periodima dana kada je vazduh najzagađeniji, sa druge strane je važno govoriti o održavanju dobrog kvaliteta vazduha u našim domovima. Na ovo značajno utiče izbegavanje zagađivača kao što je duvanski dim i kuvanja na plinskom šporetu. U svrhu postizanja dobrog kvaliteta vazduha u prostoru u kojem živimo, možemo se opredeliti za upotrebu prečišćivača vazduha, koji će ukloniti iz njega mnoge štetne materije. Svakodnevni izbori će takođe uticati na stanje vazduha u našim domovima, te je dobro birati netoksična sredstva za čišćenje i uopšte eliminisati sva sredstva koja emituju jak miris. Održavanje čistoće je takođe neophodno, jer se mnoge štetne materije mogu taložiti u nameštaju, igračkama i tepisima.

Dobar kvalitet vazduha bi trebalo da bude u fokusu svih nas, jer se na vazduhu temelji naše postojanje. Pred nama su u ovom pogledu brojni izazovi, ali intenzivnom edukacijom i insistiranjem na osvešćivanju pojedinaca i organizacija u vezi sa ovim gorućim pitanjem može dovesti do izmene svesti i boljeg i češćeg implementiranja ekoloških praksi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se