-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

„Doktor Propast“ predviđa za „ŠPIGL“: Erdogan napada Grčku, građanski rat u SAD, a prva nuklearna bomba pada na…

Poznati ekonomista Nuriel Rubini, poznat kao „doktor propast” zbog predviđanja velikih kriza, za „Špigl“ je govorio o „megaprijetnjama“ s kojima se svijet suočava.

S obzirom na to da se u isto vrijeme odvija više velikih kriza, on je otkrio šta misli kako bi političari trebalo da postave svoje prioritete, a u jednom trenutku je čak rekao i da je treći svijetski rat na neki način već počeo i da će se svijet raspasti.

Prema njegovim riječima, političari bi trebalo da se pobrinu za Rusiju i Ukrajinu prije nego što se pobrinu za Iran, Izrael ili Kinu.

„Ali kreatori politika takođe bi trebalo da razmišljaju o inflaciji i recesiji. Eurozona je već u recesiji i mislim da će biti duga i ružna. Ujedinjeno Kraljevstvo je još gore. Čini se da je pandemija obuzdana, ali uskoro bi se mogle pojaviti nove varijante kovida, a klimatske promjene usporena su katastrofa koja se ubrzava“, ističe „doktor Propast“.

Navodi i da bi SAD mogle da izvrše pritisak na Evropu da ograniči svoje poslovne odnose s Kinom kako ne bi ugrozila američku vojnu prisutnost na kontinentu. Tvrdi da se takav scenario već odigrava.

„SAD su upravo donijele nove propise koji zabranjuju izvoz poluprovodnika kineskim kompanijama za vještačku inteligenciju, kvantno računovodstvo ili vojnu upotrebu. Evropljani bi htjeli da nastave da posluju sa SAD i Kinom, ali to neće biti moguće zbog pitanja nacionalne bezbjednosti. Trgovina, finansije, tehnologija, internet – sve će se podijeliti na dva dijela“, tvrdi Rubini.

Prva bomba pala bi na…

Upozorio je da Rusija i Kina pokušavaju da izgrade alternativu dolaru i sistemu SWIFT. Rubini je ispričao da je predsjednika jedne afričke zemlje upitao zašto dobija 5G tehnologiju iz Kine, a ne sa Zapada.

„Rekao mi je, mala smo država pa će nas neko ionako špijunirati. Onda bih mogao da uzmem kinesku tehnologiju, jeftinija je“, ispričao je svijetski ekonomista.

Istakao je da je danas gora situacija, kada je riječ o energetskoj krizi, visokoj inflaciji i stagflaciji, nego sedamdesetih godina prošlog vijeka, jer su javni i privatni dug sada veći.

Ali, kako ističe, najveći rizik su klimatske promjene. „Trenutno ne postoji način da se značajno smanje emisije CO2 bez smanjenja ekonomije. Iako je 2020. bila najgora recesija u 60 godina, emisije staklene bašte pale su samo za 9%“, kaže Rubini i ponavlja da svijet mora da nađe način za ekonomski rast bez pogoršavanja efekata staklene bašte, odnosno emisije štetnih gasova.

S obzirom na sve paralelne krize, navodi da je zabrinut za preživljavanje demokratije protiv autoritarnih sistema poput Kine ili Rusije.

„Demokratije su krhke kada postoje veliki šokovi. Uvijek se onda nađe neki mačo muškarac koji kaže ‘ja ću spasiti državu’ i koji sve svali na strance. Upravo to je Putin napravio s Ukrajinom. Erdogan bi iduće godine mogao da napravi istu stvar s Grčkom i pokuša da stvori krizu jer bi inače mogao da izgubi izbore. Ako se Donald Tramp ponovno kandiduje i izgubi izbore, ovaj bi put mogao otvoreno da pozove pristalice nadmoći bijele rase da napadnu Kapitol. Mogli bismo da vidimo nasilje i pravi građanski rat u SAD“, kaže Rubini.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj stvari za sada izgledaju relativno dobro.

„Moramo da se suočimo sa svijetom kakav jeste. Čak i ako dođe do nuklearnog sukoba. Jer tada bi prva bomba pala na Njujork, a sljedeća na Moskvu“, zaključio je on.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se