15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusija čeka odgovor: Da li je Liz Tras porukom Blinkenu otkrila ko stoji iza napada na Sjeverni tok

Osnivač sajtova za skladištenje podataka „Megaaploud“ i „Mega“ Kim Dotkom (Šmic) tvrdi da postoji mogućnost da je bivša britanska premijerka Liz Tras nakon napada na „Sjeverne tokove“ poslala poruku američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu sa tekstom „Završeno je“.

„Kako su Rusi saznali da je Velika Britanija digla u vazduh gasovode ‘Sjeverni tok’ zajedno sa SAD? Zato što je Liz Tras koristila svoj ‘ajfon’ da pošalje poruku Blinkenu u kojoj piše ‘To je završeno’ minutu nakon eksplozije na gasovodu i prije nego što je iko drugi znao za to?“, napisao je Dotkom na Tviteru.

Rusija želi odgovor

Međutim, odmah je reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je napisala na Telegramu da očekuje odgovor od Londona povodom objavljenih tvrdnji Dotkoma.

„Iskreno, ne zanima me ko je i kako dobio tu informaciju. Mene interesuje odgovor Londona na sledeće pitanje: ‘Da li je premijerka Velike Britanije Liz Tras poslala poruku američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu odmah nakon eksplozije na gasovodu ‘Sjeverni tok’ u kojoj piše ‘Završeno je’?“, napisala je Zaharova.

Kako je dodala, milioni ljudi širom svijeta očekuju zvaničan odgovor na to pitanje.

Njemačko-finski preduzetnik Kim Dotkom (Šmic) je bivši vlasnik najvećeg servisa za skladištenje datoteka „Megaaplaud“, osnivač sličnog servisa „Mega“. Devedesetih godina je u Njemačkoj osuđen za krađu ličnih podataka i prodaju insajderskih informacija. U SAD ga optužuju za iznudu, pranje novca i masovno kršenje autorskih prava. Američke vlasti zahtijevaju njegovo izručenje sa Novog Zelanda gdje trenutno živi i vodi pravnu bitku protiv ekstradicije.

Napadi na gasovode „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“.

IzvorSputnik

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se