14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Amerikanka od učiteljice postala lider ISIL-a

VAŠINGTON – Žena iz Kansasa koja je priznala da je podržavala terorističku organizaciju Islamska država (ISIL), uključujući obuku bataljona žena i djevojaka da se bore s puškama i eksplozivom, biće osuđena u utorak i prijeti joj 20 godina zatvora.

Alison Fluk-Ekren (42), koja je rođena u Lorensu, Kanzas, priznala je krivicu u junu za urotu za podršku stranoj terorističkoj organizaciji, Islamskoj državi Irak i Al-Šam, poznatoj kao ISIL.

Stručnjaci za protivterorizam rekli su da ona predstavlja neobičan slučaj žene koja moćno zapovijeda u kulturi islamskog džihada kojom tradicionalno dominiraju muškarci.

Ona je radila za nevladinu organizaciju i predavala je u školi, za oko 50 djece, koja je otvorena u januaru 2020. godine u Kubasinu u Siriji, tvrde njeni advokati.

Fluk-Ekren, čiji su otac i djed bili američki vojni veterani, počinila je teroristička djela tokom osam godina u Libiji, Iraku i Siriji i planirala je napade s masovnim žrtvama u Americi, prema riječima tužiocima, prenosi „Macon„.

Maksimalnih 20 godina zatvora ne bi bilo dovoljno da se kazni, ali bi se trebalo izreći, rekli su tužitelji američkom okružnom sudiji, Leoni Brinkema.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se