18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U četvrtak brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika Srpske; Omogućen prenos uživo

Na osnovu Naredbe Centralne izborne komisije BiH u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u četvrtak u 15.30 časova će početi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, saopšteno je iz CIK-a.

Akreditovani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i nezavisnih kandidata, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni u toku brojanja.

– Tri javna RTV servisa u BiH (RTRS, RTVBiH i RTVFBiH) ukoliko pokažu interes, mogu UŽIVO u cjelosti prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske – ističe se u saopštenju.

Isto će biti omogućeno i drugim zainteresovanim medijima u BiH.

– Na ovaj način je Centralna izborna komisija BiH blagovremeno obavijestila javnost, izborne posmatrače i medije o početku otvaranja vreća i kontrolnog ponovnog brojanja glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Danas je Centralna izborna komisija BiH na donijela i novu Naredbu prema kojoj se, u cilju pravilnog objedinjavanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje je broj glasova za kandidata veći od ukupnog broja glasova koje je osvojio politički subjekt ispred koje je ovjeren za učešće na izborima, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 45 redovnih biračkih mjesta za nivo Parlamentarna skupština BiH, Parlament Federacije BiH, Narodna skupština Srpskle i skupštine kantona.

Naredba će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatraće se da je danom objave dostavljena svim kandidatima političkih subjekata, nezavisnim kandidatima kao i akreditovanim posmatračima.

– O terminu početka postupanja Glavnog centra za brojanje po današnjoj Naredbi Centralne izborne komisije BiH javnost će biti blagovremeno informisana – zaključuje se u saopštenju.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se