17 C
Zvornik
01. децембра 2023.

Tegeltija: Opozicioni prvaci netačno upotrebljavaju termin „utvrđene nepravilnosti“

Može se primjetiti da opozicioni prvaci, povodom kontrolnog prebrojavanja, netačno upotrebljavaju termin “utvrđene nepravilnosti”, rekao je Savjetnik srskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

„Pogrešno je govoriti uočene “nepravilnosti” jer nepravilnosti nema nigdje na dosad prebrojanim biračkim mjestima, nego zanemarive nepodudarnosti – odstupanja od prvobitnog brojanja“, rekao je Tegeltija.

Tegeltija kaže su nakon Kontrolnog prebrojavanja biračkih mjesta u Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Zvorniku ta odstupanja manja od 1%. što se smatra normalnim.

„Kao primjer navešću ponovno brojanje u Džordžiji na predsjedničkim izborima u SAD 2020. (gdje broje mašine) i tu su nađena istovjetna odstupanja“, rekao je Tegeltija.

Tegeltija kaže da se utvrđivanjem nepodudarnosti u kontrolnom brojanju samo koriguje rezultat prvog brojanja i bez drugih uočenih nepravilnosti ne utiče na ocjenu ispravnosti i legalnosti izbora.

„Nakon završenog kontrolnog brojanja izborna volja je na osnovu glasačkih listića utvrđena, a greške u prvom brojanju mogu biti rezultat raznih faktora, i treba ispitati da li su plod namjere ili greške, ali to ne utiče na legalnost izbora čak ni na tom biračkom mjestu, a kamoli u cjelini, tako da su izjave koje daju opozicioni lideri pokušaj nevješte manipulacije javnim mnenjem u Republici Srpskoj“, jasan je Tegeltija.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se