15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

NAJZNAČAJNIJI ZADATAK OCA JE PSIHIČKO ZDRAVLJE MAJKE: 14 važnih savjeta poznatog pedijatra

„100 odsto odraslih stanovnika zna kako se prave djeca, ali 99,9 odsto ne zna kako se od njih stvaraju ljudi.“

Evgenije Komarovski je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih pedijatara na teritoriji bivšeg SSSR-a. Doktor je medicinskih nauka, televizijski voditelj i autor petnaest knjiga o nezi deteta. Na vrlo razumljiv način izlaže dragocene informacije o zdravlju i vaspitanju djece, zbog čega ima poštovanje mnogih roditelja.

Odabrali smo 14 citata pedijatra dr Komarovskog, čiji su savjeti pomogli hiljadama ljudi:

1. 100 odsto odraslih stanovnika zna kako se prave djeca, ali 99,9 odsto ne zna kako se od njih stvaraju ljudi.

2. Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o dijetetu je najvažniji zadatak za oca. Tata je taj čija je obaveza da rešava probleme sa rodbinom i komšijama.

3. Srećno dijete je prije svega dijete koje je zdravo, a tek onda dijete koje umije da čita i svira muzički instrument.

4. Srećno dijete je dijete koje ima i mamu i tatu koji pak imaju vremena ne samo da vole dijete nego i da vole jedno drugo.

5. Ni velike cifre, ni dobra reputacija pedijatara neće rešiti zdravstvene probleme djeteta. To je nemoguća misija, prije svega zato što djetetovo zdravlje u daleko većoj mjeri zavisi od mame i tate nego od svih pedijatara zajedno.

6. Dijete nikom ništa nije krivo.

7. Kada mi dolaze roditelji bolesne dece, često im savjetujem da nabave psa. Pas je najsigurniji razlog koji može naterati roditelje da dva puta dnevno izvedu i dijete u šetnju.

8. Ukoliko je vaše dijete veći dio godine bilo bolešljivo i neaktivno, možda bi najbolje rješenje za to bio odlazak na selo. Takva vrsta odmora može biti bolja i od odlaska na more, pa i da je u pitanju hotel sa pet zvezdica.

9. Dijete i treba da bude baš takvo – mršavo i aktivno.

10. Siguran sam u to da se većina djece rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju … roditelji i medicinski radnici.

11. Kada se rodi beba – čovekov mladunac – ono je biološko stvorenje. Zato je osnovni zadatak u prvoj etapi života da se držimo biologije da bismo kasnije prešli na razvoj sociologije.

12. Suština jednokratnih pelena sastoji se u sledećem: djetetu pelene nisu potrebne! Potrebne su majci!

13. Sreća i zdravlje porodice su najvažniji. Porodica treba da se ponaša ne shodno interesima djeteta, već shodno interesima porodice. Ja ne mogu zamisliti da moje dijete dobije čokoladu i da je ne podijeli na četiri dijela.

14. Najvažnije je ukazati djetetu da ono nije centar svemira, već mi kao porodica – to je ‘centar’ svemira. Dobri ljudi uvijek, svuda i prema svima su dobri. Podijeli sa svima dobre stvari kao što su: raspoloženje i hrana. Nikada ne kukajte!

IzvorYuMama

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se