4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Opasno kockanje EU: Borelj „stao na žulj“ i Arapima

Igrati se ozbiljnih i žestookih momaka, samo oštrim riječima a bez mišića – krajnje je riskantno. Za tako nešto briselski zvaničnici sigurno nisu dobili mandat evropskih građana

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) saopštili su u ponedeljak kako odbacuju “rasističku izjavu” visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Đozepa Borelja na inauguraciji nove Evropske diplomatske akademije u Brižu, u Belgiji, nazvavši njegove riječi “neprikladnim i diskriminirajućim”, navodi panarapska televizija Al Arabiya, pozivajući se na državnu agenciju UAE (WAM).

Istovremeno, Abu Dabi je zatražio objašnjenje od šefa misije EU u zemlji Emila Pоlsena koji je pozvan u tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova gdje je od njega zatraženo pismeno objašnjenje onog što je opisano kao “uvredljivi komentari”, navodi WAM.

Borelj je prošle sedmice Evropu usporedio s “vrtom”, a sve izvan nje s “džunglom” koja želi “napasti vrt”.

Isti medij u svoj tekst prilaže i slijedeći tvit s Borreljovim kontroverznim riječima:

Reagujući na ove riječi Ministarstvo vanjskih poslova UAE izrazilo je svoje protivljenje ističući kako takve izjave “pridonose pogoršanju atmosfere netolerancije i diskriminacije u cijelom svijetu”.

“Borreljove izjave su razočaravajuće, dok su sve strane svjesne važnosti poštivanja drugih vjera, kultura i etničkih grupa, kao i vrijednosti poput pluralizma, suživota i tolerancije”, naglašava emiratsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ovome bismo dodali i svoj komentar: niko ne bi trebao imati dvojbi oko toga da ovako, kako misle UAE, ne misli i Saudijska Arabija – dvije ključne i najbogatije monarhije Persijskog zaliva, koje upravo formiraju vlastiti, finansijski snažni globalni pol ili centar moći – tzv. arapski svijet. Dovoljno se prisjetiti i nedavne odluke o smanjenju proizvodnje nafte od strane formata OPEC+ gdje dvije zemlje igraju veliku ulogu, potpuno suprotne američkim interesima i usvojene usprkos snažnom lobiranju Bajdenove administracije da se to ne učini.

Amerikanci će se nekako snaći i u novonastalim okolnostima jer su veliki i jaki. Ali što će biti s Evropskom unijom koja je u dubokoj krizi?

U takvim okolnostima Borrelj je ovih dana krajnje zaoštrio i svoje stavove prema Iranu, u kontekstu navodnih isporuka Teherana iranskih dronova Rusiji, kao i, kako kaže, nasilnih gušenja protesta širom Irana zbog kojih je najavio i uvođenje novih sankcija protiv odgovornih iranskih državnih zvaničnika i službenika.

Kako se čini iz svih ovih poteza, Džozep Borelj aktivno djeluje ne samo na smanjenju globalnog uticaja EU, već i njenih interesa kako u arapskom svijetu i Iranu (s Bliskog istoka će EU morati tražiti alternative ruskoj nafti i gasu kojih se odriče!), tako i u Turskoj, Kini – i naravno – Rusiji, s kojom je već definitivno  i trajno pokidala sve veze, i u koji proces je krenula još i prije ruske invazije na Ukrajinu koja ga je samo ubrzala.

Evropska unija i njeni čelnici gotovo da djeluju izvan vremena i prostora – u nekom svom paralelnom svijetu (ili, kako ga Borelj naziva „vrtu“), ne uzimajući u obzir da EU ne raspolaže dovoljnim kapacitetima za globalne geopolitičke igre u uslovima kada je potpuno zavisna od drugih i po pitanju energenata i po pitanju bezbjednosti.

Igrati se ozbiljnih i žestokih momaka – samo oštrim riječima a bez mišića – krajnje je riskantno. Za tako nešto briselski zvaničnici sigurno nisu dobili mandat evropskih građana kojima će se takva politika jedino i odbiti o glavu. Bogate evropske elite ionako će se snaći, nezavisno od scenarija daljeg razvoja situacije, a koji ne izgledaju ni malo optimistično.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se