3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Ćerka bliskog Putinovog saradnika nastradala u eksploziji automobila u Moskvi

Tridesetogodišnja novinarka bila je sama u vozilu u kojoj je trebalo da bude i njen otac filozof i književnik Aleksandar Dugin koji je u posljednjem trenutku promijenio planove. Dugina smatraju ideologom „evroazijske“ politike Rusije i čovjekom od velikog uticaja na Vladimira Putina.

Darja Dugina, ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, nastradala je u eksploziji automobila u predgrađu Moskve u subotu uveče. To je agenciji TASS potvrdio Andrej Krasnov, lider pokreta Ruski horizont, blizak prijatelj Duginovih.

„Da, ovo je užasan događaj, lično sam poznavao Duginovu,“ rekao je Krasnov potvrdivši da je automobil pripadao Aleksandru Duginu.

„To su bila kola njenog oca. Darja vozi drugi automobil, ali je danas uzela očev auto, jer je Aleksandar imao druge planove. On se vratio, bio je na mjestu tragedije. Moj utisak je da je Aleksandar bio meta napada, ili su meta bili oboje,“ dodao je Krasnov.

Terenski automobil Tojota Lendkruzer Prado eksplodirao je blizu sela Boljše Vjazemi u moskovskoj oblasti i tom prilikom je usmrćena jedna ženska osoba, zvanično je TASS-u potvrdila lokalna policija.

Za sada nema zvaničnih izveštaja o uzrocima eksplozije.

Prema saznanjima medija Aleksandar Dugin i njegova ćerka proveli su veče na događaju u predgrađu Moskve i trebalo je zajedno da se vrate u grad, ali je Dugin u posljednjem trenutku promijenio planove.

Aleksandar Dugin smatra se na Zapadu bliskim prijateljem predsjednika Putina i važnim savjetnikom za nacionalna pitanja. Vjeruje se da je odnos Rusije prema Ukrajini, kao i pripajanje Krima, dio njegovog viđenja budućnosti nacije, kao i to da Rusija mora da ima znatno agresivniju ulogu na svjetskoj sceni.

Zapadni mediji nazivaju ga ultra nacionalistom i „Putinovim mozgom“, odnosno čovjekom od velikog uticaja na ruskog predsjednika. Smatra se začetnikom ideje novog evroazijatstva, pristalica je tradicionalizma, kritičar marksizma i liberlizma.

Raša tudej o Duginu piše kao o relativno marginalnoj političkoj figuri, koji jeste bio savjetnik mnogih političara, ali nikada nije imao zvaničnu funkciju i nije tako blizak Kremlju. Takođe, RT kaže da su neki njegovi stavovi bili previše radikalni čak i za ruske nacionalističke krugove. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se