13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Kuća nobelovca Iva Andrića postala muzej

U Kući nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom, povodom 130 godina od njegovog rođenja, dopunjena je stalna postavka „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“, u okviru manifestacije „Ivo Andrić – naš savremenik“.

Rukovodstvo Kuće nobelovca Iva Andrića uspjelo je da pronađe originalni namještaj i lične predmete koji će sada biti dio trajne postavke u svojevrsnom muzeju, odnosno jedinoj kući koju je Andrić sagradio.

Kao muzejski objekat Kuća je otvorena prošle godine, u okviru obilježavanja 60 godina od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost.

U Kuću nobelovca na Toploj među predmetima su njegove lične stvari, lule, fotografije, ali i eksponati poput kreveta na kojem je spavao, trpezarijski sto, stolice i fotelja u kojoj je provodio najviše vremena.

Sve autentične stvari kojima je dopunjena postavka, danas svjedoče o vremenu u kome je živio i stvarao jedini nobelovac sa ovih prostora.

Potraga i prikupljanje trajali su od oktobra prošle godine, a svi predmeti su reparirani, sređeni i izloženi u Kući u okviru programa „Ivo Andrić – naš savremenik“, naveli su iz Herceg festa, organizatora manifestacije.

Kuća na Toploj zapravo je građena za Ivovu ženu Milicu, koja je bolovala od artritisa i zbog blage klime i toplog mora vrijeme je provodila u Herceg Novom.

Fotografije koje se nalaze kao eksponati skenirane su i prebačene u digitalnu formu, dostupne su posjetiocima, a uskoro će biti kreiran i sajt, na kojem će svi zainteresovani moći da ih pogledaju.

Posjetioci ovog svojevrsnog muzeja posvećenog Andriću mogu da saznaju da je ta kuća piscu i njegovoj supruzi služila za odmor i uživanje, a gosti u njoj bili su isključivo Novljani.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se