9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Agenti za nekretnine – da li je zaista potrebno da ih angažujete?

Kupovina ili prodaja nekretnine može biti prilično komplikovan posao, pogotovo ako ga radite po prvi put u životu. Brojni su detalji na koje trebate obratiti pažnju kako ne biste pogriješili i preplatili ili jeftino prodali stan ili kuću. Prodaju, odnosno kupovinu možete obaviti samostalno ili uz angažovanje agenta za nekretnine.

Sa toliko puno informacija koje su danas lako dostupne na internetu, ljudi se često zapitaju da li im je uopšte potreban agent za nekretnine kako bi prodali, kupili, izdali ili iznajmili stan. Da li je potrebno angažovati stručnjaka ili to jednostavno možete uraditi i sami?

Ukoliko ste i vi jedan od onih koje muči ovo pitanje, evo nekoliko razloga koji će vas možda navesti da malo više razmislite o ovoj temi, i ukazati vam na to u kojim slučajevima je ipak bolje angažovati stručno lice.

#1 Koristite pomoć agenta ukoliko nemate dovoljno vremena da sami obavite posao kupoprodaje

Prodaja ili kupovina stana je posao koji često zahtijeva puno radno vrijeme. Moraćete pozivati prodavce, odnosno razgovarati sa potencijalnim kupcima ukoliko prodajete ili kupujete stan. Moraćete slati i razgledati fotografije nekretnine ali i odlaziti da obiđete one stanove koji vam se na slikama koje ste pronašli na internetu čine privlačnim, a sigurno neće biti vaš izbor kada ih vidite uživo. Dakle, biće vam potrebno puno vremena.

Posao agenta za nekretnine je da se bavi kupoprodajom stanova, traganjem za kupcima ili za odgovarajućom nekretninom,. Njihovo radno vrijeme od 8 sati je definitivno rezervisano za vaše stambeno pitanje i oni će učiniti sve da vam pronađu najbolju nekretninu ili najplatežnijeg kupca, u što kraćem vremenskom periodu.

Još jedna od opcija koju možete iskoristiti je digitalni broker za nekretnine. Digitalni broker će za vas potpuno besplatno pronaći stan ili kuću koja najviše odgovara opisu koji ste ostavili. Čak će, ukoliko ste već pronašli nekretninu, kontaktirati banke i pronaći najbolju personalizovanu ponudu za kredit koji možete realizovati. Osim što čitav postupak možete uraditi online, ukoliko vam više odgovara možete i telefonom kontaktirati brokera i dobiti potrebne informacije. Sve to vas neće koštati ni marke. Zarada digitalnih brokera se zasniva na procentu koji uzimaju od banke.

#2 Koristite pomoć agenta ako ne poznajete tržište nekretnina dovoljno dobro

Dobar agent će definitivno znati gdje da traži nekretninu kakvu ste mu opisali. On stalno prati trendove i upoznat je kako sa trenutnim stanjem na tržištu tako i sa projektima koji bi trebali da se završe u nekom kraćem vremenskom periodu. Možda vam može preporučiti gdje je sigurnije kupiti stan u izgradnji ili objekte koji tek počinju da se grade, naravno po jeftinijim cijenama

Agenti za nekretnine su dobro povezani i sa drugim ljudima u oblasti trgovine nekretninama. Prvi dolaze do informacija gdje se mogu pronaći stanovi koje možete kupiti po sniženoj cijeni, iako su generalno cijene stanova skočile prethodnih mjeseci, ili vas upititi na nekretnine koje su lux opremljene. Mogu vas proporučiti javne bilježnike kada sklapate i overavate kupoprodajni ugovor. Mogu vam dati preporuku za procjenitelja ili čak to uraditi u njihovoj agenciji (ako se i time bave). Dakle, definitvno su “potpuno u poslu”. 

kljucevi stan par

#3 Unajmite agenta ako nemate znanja i iskustva u prodaji

Agenti posjeduju licencu za bavljenje poslom kupoprodaje nekretnina. Kako bi dobili licencu polažu ispit koji se sastoji iz određenih oblasti, poput posredovanja u prometu nekretnina, ugovora, dijela prava vezanog za nekretnine, ekonomskog dijela (porezi, finansijsko poslovanje, marketing) i prostornog uređenja. Štaviše, iako je uslov završena srednja škola, jedan dobar dio njih ima završene visoke škole i veoma su posvećeni poslu kojim se bave.

Osim ako ne prodajete stanove svakog dana, sigurno je da nemate iskustva kao što je to slučaj sa agentima. Iskustvo može napraviti ogromnu razliku u brzini prodaje i cijeni koju ćete dobiti ili platiti. Agenti za nekretnine “plivaju” na tržištu nekretnina bolje od bilo kog drugog.

#4 Angažujte stručno lice ako niste vješti u pregovaranju

Dobre pregovarače sposobnosti su jedna od vještina koje agenti za nekretnine jednostavno moraju da posjeduju. Ako prodajete kuću u kojoj ste živjeli više godina pa i decenija, proradiće emocije. To je mjesto gdje ste vi i vaša porodica provjeli neke od najljepših i najsrećnijih trenutaka u životu. Ako ste je pritom i sami gradili, onda možete još više biti subjektivni kada je pitanju cijena nekretnine.

Agenti za nekretnine neće reagovati emotivno. Faktor emocije je u njihovom slučaju isključen i glavni cilj im je da prodaju kuću po što povoljnijoj cijeni. To im pomaže da sklope dobar posao. U suštini, oni definitivno neće sklopiti posao bez vašeg odobrenja, ali pošto u njihovom razmišljanju nema emocija, mogu vam dati bolje smjernice i savjete kada kupoprodaja stanova u pitanju.

agent za nekretnine porodica

#5 Angažujte agenciju ili agenta ako ne razumijete ugovore i niste upućeni u proceduru kupoprodaje

Do određenog trenutka, ako samostalno prodajete ili kupujete kuću ili stan, sva vam može izgledati prilično jednostavno i lako. Posebno ukoliko kupujete nekretninu od prijatelja, poznanika ili rođaka. Međutim, obično se na kraju javi problem kada je papirologija u pitanju.

Danas je papirologija prilično složena. Postoje državni i lokalni propisi koje morate ispoštovati i ukoliko ih previdite, taj vas previd može skupo koštati. Agenti za nekretnine su upoznati sa svim trenutnim zakonima i propisima, tako da ćete posao kupoprodaje izvršiti na potpuno legalan način.

Takođe, često ugovori nisu najjasniji ljudima koji nemaju nikakvog znanja iz oblasti prava ili ekonomije (posebno obračunavanje kamate ako kupuju nekretninu na kredit). Zato je od velike važnosti da imate stručno lice koje će vam pomoći da bolje proučite ugovor koji potpisujete.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom malo proširili vidike i da je sasvim jasno zašto prodaja ili kupovina nekretnine nije tako jednostavna stvar. Postoji puno razloga zbog kojih ćete poželjeti da na svojoj strani imate agenta za nekretnine. Od pronalaženja zainteresovanih klijenata, preko pregovora, pa do pronalaženja najpovoljnijih bankarskih uslova.

Angažovanjem profesionalaca ćete sa vaših ramena skinuti veliki teret, a pritom ćete brže i bolje prodati ili kupiti nekretninu. Zato, ako niste sigurni u svoje sposobnosti, razmislite o angažovanju agenta za nekretnine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se