14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Prije 16 godina nije znala srpski, a sada je direktorka škole: Kazahstanku u Mali Zvornik dovela ljubav

 Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološki razvoja imenovalo je ovoga mjeseca Martu Živanović na mjesto v. d. direktora Srednje škole u Malom Zvorniku.

Ona je do sada radila kao nastavnik i tu ne bi bilo ništa neobično, ni to što je Kazahstanka, da kada je stigla u Srbiju prije samo šesnaest godina nije uopšte znala srpski, a uspjela je u međuvremenu ne samo da ga nauči, već da se odlično uklopi u novu sredinu i sad postane direktor jedne škole. Iz rodnog kraja, na zapadu Kazahstana, tamo gdje se Ural uliva u Kaspijsko jezero, gdje su oštre zime, a ljeta vrela, iz grad Atiraua stigla je na obale Drine, u Mali Zvornik.

U predeo zelenila, blage klime i reljefa koji joj se mnogo svideo dovela je ljubav. Marta Živanović, dkevojačko Jesengalijeva, upoznala je u Kazhastanu Željka iz Amajića kod Malog Zvornika koji je postao njen suprug i ona je od 2006. srpska snajka i žitelj malozvorničke opštine.

Kada je stigla nije znala srpski, a sa suprugom se sporazumevala na ruskom, ali je boraveći među ljudima u novoj sredini uspjela brzo da savlada jezik. Kao potvrda toga osim odličnog razgovora na jeziku Vuka ima i sertifikat da je savladala srpski jezik na nivou C1 u Centru Srpski jezik kao strani. Sada se sa osmjehom sjeća tih dana kada je došla u zemlju gdje joj je sve bilo neobično, ali vredna, radna i pametna, brzo se uklopila kao da je oduvijek živjela pored Zvorničkog jezera i nemirne Drine. Kako kaže, Fakultet za strane jezike, studije engleskog jezika, završila je u Kazahstanu, ovdje je nostrifikovala diplomu na Filološkom fakultetu gdje je kasnije završila master studije – Jezik, književnost, kultura sa prosječnom ocjenom devet.

Čim je došla u novi kraj počela je da radi kao nastavnica. Kakva je bila ilustruje podatak da su njeni učenici iz škole „Miloš Gajić“ osvojili prvo mjesto na nedavno održanom okružnom takmičenju iz ruskog jezika.

– Do ovog mjeseca radila sam kao nastavnik ruskog u školi „Miloš Gajić“ u Amajiću, a predavala sam i engleski osnovcima u školi „Nikola Tesla“ u Velikoj Reci. Sada sam imenovana od resornog ministarstva za v. d. direktora Srednje škole u Malom Zvorniku što mi je vrlo drago.

Prepoznat je moj dosadašnji rad, a nastojati ću da ukazano povjerenje opravdam. Umjesto pedagoškog, direktnog rada sa djecom, sada ću se više posvetiti organizacionim poslovima zbog prirode novog radnog mjesta.

Promjena je i to što više do posla neću putovati pošto živim u Malom Zvorniku blizu Srednje škole – priča Marta i ističe da je na čelu ustanove koja ima oko 260 učenika i u kojoj se obrazuju i djeca iz Ljubovije, Krupnja, Loznice pa i susjednog Zvornika (RS) sa one strane Drine jer ima smjerova koji im odgovaraju.

Ponosno kaže da je mama troje djece. Najstariji je četrnaestogodišnji Predrag koji se ove godine upisao u Karakaju srednju mašinsku školu, Viktorija ima sedam godina i od septembra je đak prvak, dok Aleksandar puni tri godine i ide u obdanište. Marta kaže da tako ima djecu u svim nivoima obrazovanja – od vrtića do srednje škole. Ističe da joj ćerka igra folklor, trenira i taekvondo, a nedavno je u borbama osvojila treće mjesto.

Ne samo da se lijepo uklopila i napredovala u struci, ona je uz podršku sestara njenog supruga postala prava srpska domaćica, sprema sva jela koja su dio srpske kuhinje i bez problema krsnu slavu. Nađe vremena da učestvuje i u humanitarnim akcijama, a svi koji je poznaju kažu da je vrijedna žena i dobar čovjek.

Ona je živa potvrda da se sve može postići velikim radom i sa mnogo ljubavi, Kazahstanka na čelu jedne škole u Srbiji, zemlje čiji jezik prije samo deceniju i po uopšte nije znala i u kojoj je brzo prihvaćena pa je odavno u njenoj sredini smatraju ‘’svojom’’.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se