-0.6 C
Zvornik
07. фебруара 2023.

Lideri stranaka iz BiH na sastanku s Mišelom u Briselu

Predsjednik Savjeta EU Šarl Mišel sastaće se danas u Briselu sa predsjednicima stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Učešće na sastanku potvrdili su lider SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Poziv na sastanak je dobio i lider SDS-a Mirko Šarović, ali za sada nije poznato da li će na njemu i učestvovati.

Sastanak bi trebalo da počne u 15.00 časova, objavljeno je na zvaničnom sajtu predsjednika Savjeta EU.

Uoči sastanka sa Mišelom, Dodik je izjavio da međunarodna zajednica unosi ozbiljan nered u BiH i ne može da riješi mnoge stvari, a onda poziva političare iz BiH u Brisel.

„U Briselu predlažu neke deklaracije, rezolucije, a iz BiH je pozvano 16 predsjednika političkih partija. Zamislite, izabrani po kriterijuma da su predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, koja nije parlament već zbir parlamenata kao što je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope. To je ista priča“, rekao je Dodik.

Međutim, naglasio je Dodik, oni uporno žele da naprave čudo oko tog parlamenta.

„Lijepo ću im to reći u Briselu. Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz Srpske i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne“, rekao je Dodik.

On je naveo da će putovati u Brisel ali da ne zna šta je ideja organizatora kada je riječ o susretu.

„Oni ne žele da nas puste da sami pokušamo nešto da dogovorimo. Na kraju krajeva, ovdje je situacija stabilna i mirna“, naglasio je Dodik.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić očekuje da na sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa Mišelom u Briselu bude potvrđeno opredjeljenje za evropski put BiH.

On je rekao Srni da očekuje da bude potvrđena volja za očuvanje ustavnog i institucionalnog kapaciteta Republike Srpske i da to ne može biti žrtvovano za bilo kakve integracije.

Stevandić je dodao da od lidera političkih stranaka iz Srpske očekuje da se drže zajedno kada je riječ o principima neutralnosti u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je Srni da će u Brisel na sastanak sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom odnijeti poruku da je Republika Srpska iznad svega i da od nje nikada neće odustati.

„Nosim tri poruke, za bošnjačku političku elitu i one koji podržavaju napade na Republiku Srpsku, a time i na sigurnost BiH i ovog dijela Evrope – Republika Srpska je iznad svega, za nju narod je složan, a političari samim tim ne smiju i neće biti podjeljeni i od Republike Srpske nećemo odustati nikada i ni po koju cijenu“, poručio je Nešić.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić najavio je da će na sastanku u Briselu iznijeti stav da više ne može da bude tolerisano bahato ponašanje predstavnika političkog Sarajeva koji atakuju na Republiku Srspku.

On je ocijenio da skup u Briselu neće biti uspješan ako se na njemu ne okupe predstavnici svih političkih partija, ali da je to dobra prilika za dijalog.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se