5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Koliko je ratnika iz BiH u Ukrajini: Rusi tvrde 160, Ministarstvo bezbjednosti kaže dvojica

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je proteklog vikenda da je u Ukrajini ubijen 51 plaćenik iz BiH te da ih je na tamošnje ratište stiglo ukupno 167 , dok u Ministarstvu bezbjednosti BiH tvrde da u tamošnjem sukobu učestvuju svega dvojica državljana iz BiH i to jedan na strani Rusije, a drugi na strani Ukrajine.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, od 24. februara ove godine na ukrajinsko ratište je stiglo 167 državljana BiH. Prema njihovim tvrdnjama, od tog broja 51 osoba je ubijena, 46 je napustilo ratišta, a 70 državljana BiH se trenutno nalazi u Ukrajini.

S druge strane, u Ministarstvu bezbjednosti BiH kažu da nemaju takvih saznanja.

– Ministarstvo bezbjednosti i bezbjednosne agencije imaju saznanja o odlascima dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu – jedan je na strani Ukrajine, a drugi Rusije, pa su time i potpuno neistiniti podaci odlazaka i poginulih državljana BiH kako je to objavljeno u medijima pozivajući se na ruske izvore – navedeno je u reakciji ministarstva.

Odlazak državljana BiH na strana ratišta je, prema važećim zakonima,  krivično djelo povezano sa terorizmom i terorističkim aktivnostima.

Zakon je izmijenjen 2014. godine, a njime su propisane kazne zatvora i do deset godina.

Povod za donošenje zakona bio je odlazak značajnog broja državljana BiH na ratišta u Siriji.

Kazna zatvora u trajanju od tri godine predviđena je za sve koji se na bilo koji način pridruže stranoj vojsci, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

Od državljana BiH koji su bili u Ukrajini do sada je procesuiran, ali i oslobođen jedino Gavrilo Stević koji je u toj zemlji 2014. godine proveo nekoliko sedmica. Sud BiH pravosnažno oslobodio krivice jer je utvrđeno da je u Ukrajinu išao iz humanitarnih, a ne ratnih motiva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se