8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

GRADSKE PRIČE: U Zvorniku osnovano udruženje „Novi početak“ (video)

ZVORNIK – U Zvorniku je osnovano udruženje „Novi početak“. Namenjeno je za pomoć i informisanje bračnih parova koji imaju problem sa dobijanjem potomstva. Poseban dan i razlog za slavlje u ovom Udruženju bio je u martu mesecu, ove godine, kada je rođena i prva beba, Magdalena. Drugi poseban dan usledio je u aprilu kada je na svet došla i beba Bojana.

Predsednik i osnivač Udruženja „Novi početak“ je dr Bojana Đurić Perušinović, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista fertiliteta i steriliteta, majka troje dece.

Ideja za osnivanjem udruženja javila se nakon obrade mladih bračnih parova sa ove regije, gdje su dobijeni podaci bili poražavajući u smislu smanjene ovarijalne rezerve kod žena starosne dobi od 20-25 godina i od 25-30 godina, rekla je predsednica Udruženja.

Ističe da je bilo potrebno mnogo vremena da se osnuje ovo udruženje i pokrene ovakav vid edukacije. Od presudnog je značaja informisati mlade bračne parove koji još nisu u problemu sa sterilitetom, te upoznati ih kako da do njega ne dođe. Potrebno je blagovremeno odraditi dijagnostiku, lečenje i doći do cilja odnosno trudnoće pre nego što se sterilitet javi, ističe doktorka Đurić Perušinović.

Vizija Udruženja je da u regiji Birač, a ukoliko bude potrebno i u ostalim susjednim regijama u Republici Srpskoj, obavi edukacije i upoznaju parove sa svim mogućim rešenjima, kao i da daju podršku svakom paru koji se susreće sa nekim oblikom steriliteta. Takođe, da dobiju svu potrebnu zdravstvenu, psihološku, pa čak i materijalnu podršku ukoliko Udruženje bude bilo u mogućnosti. Planirani su seminari, stručni skupovi, savetovališta i drugi oblici edukacije o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji (BMPO), poručuje predsednica Udruženja.

U Udruženju „Novi početak“ ima mesta za svaki par i svi su dobrodošli, a članarina se ne plaća.

Detaljniji razgovor sa dr Bojanom Đurić Perušinović, specijalistom ginekologije i akušerstva, subspecijalistom fertiliteta i steriliteta koja je zaposlena u zvorničkoj Bolnici pogledajte u video prilogu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se