9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Njemačka produžila korona pravila do 31. maja

Njemačka je produžila korona pravila do 31. maja, što znači da svi stariji od 12 godina pri ulasku u zemlju moraju imati „tri ge“ dokaz o vakcinisanju, oporavku ili testiranju na virus korona, rekla je generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.

Napomenula je da je ovu odluku njemačka Vlada donijela na prijedlog Ministarstva zdravlja.

Sajićeva je za Srnu rekla da od petka neće biti informativnih SMS o korona propisima u Njemačkoj koje su telekom operateri morali slati na mobilne telefone onih koji ulaze u zemlju.

Podsjetila je da je ranije, prilikom ulaska u Njemačku, svako dobijao SMS u kojem bi se navodile posljednje mjere savezne Vlade.

Prema njenim riječima, slanje poruka uzrokovalo je visoke mjesečne troškove za telekom operatere, a, kako kažu, sa malo dokazane upotrebe, a do sada je za SMS putnicima stranih telekom operatera utrošeno oko 400.000 evra.

– Uredba koja ostaje na snazi do 31. maja predviđa karantinske obaveze za povratnike iz područja visokog rizika ili varijanti virusa, čak i ako one de fakto trenutno više nisu primjenjive, jer prema propisima Instituta Robert Koh nijedna država trenutno nije klasifikovana kao takvo visoko rizično područje od strane njemačke Vlade – navela je Sajićeva.

Ovi propisi ipak ostaju na snazi, jer se, kako je navedeno u uredbi njemačkog Ministarstva zdravlja, ne može u potpunosti isključiti da će postati potrebni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se