22 C
Zvornik
20. мај 2024.

Dodik: Uložio sam veto na sve što šteti Republici Srpskoj

BANJALUKA – Nacionalizam koji dolazi s bošnjačke strane urušava ustavni sistem i institucije RS, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na posebnoj sjednici Narodne skupštine posvećenoj vetu koji je Dodik uložio na pet odluka Predsjedništva BiH.

Što se tiče Memoranduma Centralne izborne komisije BiH i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Dodik je rekao da je veto uložio jer se radi o nelegitimnom sastavu CIK-a.

„U ovom slučaju nije sporan OEBS nego što CIK na ovaj način izabran nema legitimitet i ne želim da podržim bilo kakvu mogućnost da ovaj CIK s bilo kojim pravi sporazume i na taj način produžava nezakonistost i dovodi u pitanje legitimitet izbornog procesa“, rekao je Dodik.

Što se tiče tačke o međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, Dodik je rekao da se krše entitetske nadležnosti u polju obrazovanja, iako je naglasio da nema ništa protiv da se ove vrste testiranja provode u školama u RS. 

„Naš osnovni cilj jeste da obrazovanje podignemo na viši nivo ali sagledavajući ove činjenice smatram da naše učešće u ovim programima nema svrhu jer neće donijeti konkretne benefite a samo bismo se izlagali nepotrebnim finansisjkim troškovima“, rekao je Dodik i dodao da mora da primijeti da se radi o puzajućem prenosu nadežnosti koje se kasnije mogu koristiti kao osnova za dalje prenose nadležnosti.

On je naglasio da je na sjednici Predsjedništva i podržao određene tačke, a neke nije podržao ali nije ulagao veto jer je smatrao da nisu štetne za interese RS.

Naglasio je i da je podržao nekoliko sporazuma i projekata koji će biti u interesu, kako je rekao, ne samo RS, već i FBiH.

„Samo našim jedinstvenim i usaglašenim stavovima o svim pitanja obezbjeđujemo stabilan okvir razvoja RS i dostojno se zajedničkim snagama borimo za njenu dobrobit“, rekao je Dodik.

Pozvao je narodne poslanike da podrže njegov veto, te je naglasio da je svoj veto uložio na osnovu mišljenja koje je dobio od nadležnih institucija RS.

Pozvao je i predstavike opozicije da podrže njegove odluke i naglasio da RS nema skrivene namjere, već samo pokušava da zaštiti svoje interese i ustavni poredak.

„RS kao naša najveća pobjeda je garant opstanka slobode našeg naroda kojem je Dejtonski sporazm dao ono za šta smo se mukotrpno borili a neki dali svoje živote“, rekao je on i dodao da je RS mjesto za sve koji u njoj žive.

Dodao je da je RS država koja može biti garant na ovim prostorima i budućim generacijama.

„Ne smijemo dozvoliti sebi da prava koja smo dobili budu prepuštena nekom drugom. Narednih godinu ili dvije dana će se odlučiti da li će RS biti jača na zadovoljstvo svih nas, ili je uopšte neće biti“, rekao je Dodik i dodao da nije namjera da RS bude remetilački faktor, već da samo brani svoja prava.

Rekao je da opozicija može biti protiv vlasti, ali da ne smije da bude protiv RS i dodao da očekuje da narodni poslanici podrže njegove odluke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se