25.4 C
Zvornik
30. септембра 2023.

Cvijanović: Ne odobravam da se na Banjaluku stavlja meta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da ne odobrava da se na Banjaluku stavlja meta.

Komentarišući izjavu predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog „da je u slučaju da Rusija osvoji Ukrajinu Banjaluka ‘najranjivija tačka’ na zapadnom Balkanu, Cvijanovićeva je u izjavi Srni istakla da nije u redu, ni korektno, ni pošteno da se na Banjaluku stavlja meta i da to ne odobrava, već smatra da je poruka odaslana evropskim partnerima.

„Ta poruka je sadržana u rečenici u kojoj pominje da u njegovoj zemlji znatan broj građana misli da je Evroazijska unija alternativa za EU. To je upozorenje – dok se vi u EU odnosite prema zemljama zapadnog Balkana na neprincipijelan način na tom prostoru građani traže i prepoznaju druge alternative“, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Sjeverna Makedonija je pravi primjer političkih igara i razvlačenja procesa evropskih integracija, jer ni poslije 16 godina kandidatskog statusa nisu dobili datum za pregovore.

„Sjećam se da je za ista pitanja, kao na primjer za reformu policije, traženo različito rješenje u Sjevernoj Makedoniji i BiH, što je neprincipijelno. Tražena je decentralizacija u Sjevernoj Makedoniji da bi se zadovoljili Albanci, a u BiH je suprotno tome tražena centralizacija da bi bili zadovoljeni Bošnjaci“, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je došlo vrijeme da EU i zemlje zapadnog Balkana okrenu novu stranicu svojih međusobnih odnosa zasnovanu na poštenom i realnom odnosu.

„Pri tome ne mislim da bilo koja od naših zemalja treba biti pošteđena teških reformi, naprotiv. Mislim da jedino treba da budemo pošteđeni predrasuda, neosnovanih optužbi i guranja stvarnih problema pod tepih. Onda će perspektiva članstva biti realna – težak rad s naše strane, a pošten, objektivan i izbalansiran, nenavijački pristup sa strane EU“, rekla je Cvijanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se