12 C
Zvornik
20. април 2024.

Putin spreman da vodi pregovore; Rusija suspendovana iz Savjeta Evrope

18.06 – Više od 50.000 ukrajinskih izbjeglica napustilo je zemlju za manje od 48 sati, saopštio je visoki komisar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filipo Grandi, dodavši da je većina otišla u Poljsku i Moldaviju.

18.03 – NATO je želio da uništi SR Јugoslaviju tokom bombardovanja 1999. godine, dok Rusija u Ukrajini sprovodi specijalnu vojnu operaciju koja ima odbrambeni cilj, izjavila je za Tanjug portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

17.38 – Vladimir Džabarov, prvi zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta Federacije za međunarodne poslove, pozvao je Savjet Evrope da vrati godišnju naknadu koju plaća Rusija nakon današnje odluke o njenoj suspenziji u članstvu ove organizacije.

17.04 – Komitet ministara Savjeta Evrope isključio je Rusiju iz te organizacije, saopštio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo.

Suspenzija prava Ruske Federacije u Savjetu Evrope je privremena i ostavlja otvorene kanale komunikacije, piše TASS. 

Savjet Evrope je formiran poslije Drugog svjetskog rata kako bi zaštitio ljudska prava i vladavinu prava širom kontinenta. Odvojena je od Evropske unije.

16.02 – Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da preuzme vlast u svojoj zemlji.

– Ponovo apelujem da vojno osoblje oružanih snaga Ukrajine ne dozvoli neonacistima i ukrajinskim nacionalistima da koriste vašu djecu, supruge i starije kao ljudski štit – naglasio je Putin nakon sastanka sa Savjetom za nacionalnu bezbjednost.

15.44 – EU je postigla danas saglasnost o najvećem paketu sankcija protiv Rusije zbog vojne operacije u Ukrajini, rekao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer nakon sastanka Savjeta bezbjednosti Austrije.

15.42 -Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je očekivanje da bi NATO na današnjem sastanku trebalo da zauzme jasan i odlučniji stav po pitanju sukoba u Ukrajini.

– Dakle, to ne bi trebalo da se pretvori u običan skup s kojeg će se poslati poruke zabrinutosti. NATO je trebalo da preduzme odlučniji korak – rekao je Erdogan.

15.38 – Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da će ako bude jedinstva ministara EU, Putin i Lavrov biti na spisku sankcionisanih.

15.25 – Rusija žali što je Kijev prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

14.07 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući izjavu predsjednika Ukrajine da je spreman da sa Rusijom razgovara o „neutralnom statusu“ Ukrajine, rekao da je uspješnost specijalne operacije Rusije po pitanju demilitarizacije te zemlje obavezna komponenta toga.

Takođe je rekao i da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman da pošalje rusku delegaciju u Minsk na pregovore sa ukrajinskom.

13.43 – Oružane snage Rusije realizovale su uspješnu operaciju iskrcavanja desanta u području aerodroma Gostomelj u predgrađu Kijeva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

13.19 – Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, saopštila je Kineska centralna televizija. Kako je precizirano, Putin je tokom razgovora rekao da je Rusija spremna da vodi pregovore sa Ukrajinom na visokom nivou.

13.17 – Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi danas, u toku popodneva, da formalno usvoje svoje odluke o sankcijama Rusiji, o kojima se sinoć saglasio Evropski savjet.

12.50 – Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da sjednu za pregovarački sto.

12.29 – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski laže kada govori da je spreman na pregovore o neutralnom statusu Ukrajine.

12.17 – Ukrajina: Neprijateljske aktivnosti u predgrađu Kijeva

Kijevske vlasti pozvale su stanovnike severnog predgrađa Obolon da ne izlaze na ulice zbog „neprijateljskih aktivnosti“.

– Zbog približavanja neprijateljskih aktivnosti, mole se stanovnici oblasti Obolon da ne izlaze iz kuća – navedeno je u upozorenju gradske uprave, prenosi Rojters.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je ranije danas na Tviteru saopštilo da na teritoriji Obolona, oko devet kilometara severno od centra Kijeva, deluje neprijateljska diverzantsko-izviđačka grupa.

11.53 – Oružane snage Rusije nisu izvele nikakve raketne napade na Kijev, tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane Rusije, prenosi Tas.

Prema ovom izvoru, i pad aviona na stambenu zgradu u Kijevu ima drugačije objašnjenje, navodi Tas.

– Protekle noći lovac Su-27 ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva je izvršavao zadatke vazdušnog patroliranja iznad Kijeva. Јedan od ukrajinskih protivavionskih raketnih sistema, koji je raspoređen u blizini Kijeva, greškom ga je identifikovao kao metu i napao – tvrdi izvor iz Ministarstva odbrane Rusije.

12.00 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je spremnost predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da sa Rusijom pregovara o neutralnom statusu Ukrajine „korak u pozitivnom pravcu“.

1.54 – Usljed granatiranja i vazdušnih udara u Ukrajini poginulo je najmanje 25 civila, dok su 102 osobe povrijeđene, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava, a prenio Bi-Bi-Si.

11.32 – Rusija je pripremila čitav paket sankcija zemaljama koje su uvele sankcije Moskvi i Zapad će ih osjetiti, izjavila je predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta – Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.

11.17 – Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da Rusija koristi aerodrom „Gomelj“ u Bjelorusiji za pripremu svojih trupa za napad na Kijev, iako kontrolišu aerodrom „Gostomel“ u blizini ukrajinske prestonice.

Kažu da ruske trupe napreduju ka Kijevu iz nekoliko pravaca, dok se ukrajinske snage bore oko Mariupolja na jugu i Harkova na sjeveroistoku zemlje, prenosi Rojters.

10.54 – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su potezi Kijeva i Zapada uvukli Ukrajinu u tragediju.

10.33 – Savjet bezbjednosti UN danas će glasati o rezoluciji, čiji je autor SAD, u kojoj se osuđuje vojna operacija Rusije u Ukrajini i traži od Moskve da se hitno, potpuno, bezuslovno, povuče iz te zemlje. Analitičari navode da će Rusija navjerovatnije staviti veto na rezoluciju.

10.17 – Ključne saobraćajnice i auto-putevi u Ukrajini normalno funkcionišu dok su zatvorene sve luke i nebo nad Ukrajinom, saopštio je savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak.

– Ključni putevi, glavni magistralni putevi rade normalno. Naravno, ima nekih gužvi u jednom ili drugom pravcu, jer panična raspoloženja, na veliku žalost, postoje. Što se tiče luka, sve luke su zatvorene. Kada je riječ o avio-saobraćaju, nebo je zatvoreno. Što se tiče železnice, većina vozova saobraća po redu vožnje – rekao je Podoljak na brifingu.

10.10. – Rusija ograničava korišćenje svog vazdušnog prostora za avione koji su povezani sa Velikom Britanijom ili su registrovani u njoj, uključujući tranzitne letove, saopštila je Rosavijacija.

– Od 11.00 časova po moskovskom vremenu 25. februara uvedeno je ograničenje za korišćenje vazdušnog prostora Rusije za letove aviona koji su u vlasništvu, koji su iznajmljeni ili su na korišćenju lica povezanih sa Velikom Britanijom ili registrovanih u Velikoj Britaniji do tačaka na teritoriji Rusije, uključujući tranzitne letove kroz vazdušni prostor Rusije – saopštila je Rosavijacija.

9.43 – Ukrajina je spremna da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbjednost, saopštio je savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak.

– Ukrajina je uvijek ostavljala i ostavlja prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju – rekao je Podoljak, prenosi ukrajinska agencija Unian.

9.24 – Oružane snage Rusije su tokom specijalne operacije onesposobile 118 objekata vojne infrastrukture Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

– Među njima je 11 vojnih aerodroma, 13 komandnih mjesta i centara veze Oružanih snaga Ukrajine, 14 raketnih sistema S-300 i „Osa“, 36 radarskih stanica – rekao je Konašenkov.

.18 – Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je Kijev spreman da razgovara o neutralnosti, prenosi Raša tudej.

9.05 – Lideri zemalja i vlada članica EU razgovaraju o trećem paketu sankcija Rusiji, koje će biti uvedene u slučaju da se ne poboljša situacija u Ukrajini, izjavio je za TASS neimenovani izvor iz delegacije jedne od zemalja članica bloka.

9.00 – Građani Donjecka podržavaju akciju ruske vojske i daju im nepodijeljenu podršku, rekao je novinar Danijel Simić, koji svakodnevno izvještava za RTRS.

8.36 – Turska može da zatvori Bosfor i Dardanele za ruske vojne brodove, ali ruska strana će imati pravo da vrati svoju flotu u bazu, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

8.28 – Јapan će pojačati sankcije Rusiji, koje će uključiti finansijske institucije i izvoz vojne opreme, najavio je japanski premijer Fumio Kišida, nakon sličnog poteza Vašingtona. Kišida je na konferenciji za novinare precizirao da će sankcije Tokija, koje će odmah biti uvedene, ciljati ruske finansijske institucije i pojedince, kao i da će zaustaviti izvoz robe za vojnu namjenu, kao što su poluprovodnici, prenosi Rojters.

8.20 – Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je, prema preliminarnim informacijama, 137 ukrajinskih državljana, uključujući 10 oficira, poginulo u ruskim napadima u četvrtak.

– Povređeno je 316 ljudi – naveo je Zelenski u televizijskom obraćanju građanima, prenosi Tanjug.

7.58 – Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je saopštio da je Ukrajini potrebna antiratna koalicija.

– Zajedno treba da posadimo Rusiju za pregovarački sto. Potrebna nam je antiratna koalicija – napisao je Zelenski na Tviteru.

7.37 – U raketnom napadu ruskih snaga na ukrajinski granični punkt u jugoistočnom regionu Zaporožja, ubijeno je nekoliko vojnika, saopštila je granična služba. Napad se dogodio jutros u 04.25 sati po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Uz ubijene vojnike ima i nekoliko ranjenih.

7.15 – Gradska uprava glavnog grada Ukrajine, Kijeva, oglasila je jutros vazdušnu opasnost.

– Pažnja, ovo nije vježba. Proglašena je vazdušna opasnost! Kada čujete sirene, odmah se uputite ka najbližem skloništu – navedeno je u saopštenju gradske uprave koje prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

7.09 – Oružane snage Ukrajine nastavile su rano jutros granatiranje grada Gorl

U objavi se navodi da je do sada poginuo jedan civil, a da je petoro njih povrijeđeno, dok gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko tvrdi da je smrtno stradalo dvoje ljudi.

6.50 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija jutros oko četiri sata nastavila raketne udare, ali da je u većini pravaca spriječeno napredovanje ruskih trupa, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju, Zelenski je rekao da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

Zelenski je napomenuo da ovaj napad podsjeća na napad na Kijev 1941. godine, javlja Unian.

– Mi branimo svoju državu sami. Najmoćnije sile svijeta posmatraju iz daleka. Da li su jučerašnje sankcije ubijedile Rusiju? Čujemo na našem nebu i čujemo na našoj zemlji da to nije dovoljno – rekao je Zelenski.

6.45 – Rumunsko vazduhoplovstvo presrelo je ukrajinski avion u vazdušnom prostoru Rumunije. Prema riječima rumunskih vlasti, riječ je o slučajnosti jer se mladi pilot izgubio, odnosno nije mogao da se vrati nazad u Ukrajinu pošto je aerodrom sa kojeg je poletio uništen.

——————————————————————————————————————–

Zvanični Kijev tvrdi da su ruske snage zauzele područje nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilu u koje su ušli iz Bjelorusije.

Ruski predsjednik spreman je da razgovara sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim o predaji Ukrajine, saopšteno je iz Kremlja. Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je da će u Evropu poslati još 7 000 američkih vojnika, ali je dodao da oni neće ratovati u Ukrajini.

U borbama u Donbasu ima poginulih i ranjenih i među pripadnicima vojske i među civilima. Ima ranjenih i na teritoriji Rusije

ovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna vojska DNR na „Telegramu“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se