5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

U Zvorniku uskoro dostupna aplikacija za online prijavu komunalnih problema

Građani Zvornika će od ove godine moći prijavljivati komunalne probleme putem mobilne aplikacije “Građanska patrola”.

Aplikacija će biti dostupna besplatno za Android i iOS korisnike, tj. biće dostupna putem Google Play i App Store-a, dok će gradske službe primati prijave građana preko web softvera putem kojeg će i reagovati na iste.

Na ovaj način biće omogućeno da građani Zvornika ili slučajni prolaznici putem svojih mobilnih telefona, sa mjesta događaja, pošalju fotografije ili prijave neki komunalni problem bilo gdje u gradu, bez obzira na to da li je riječ o neprohodnom putu, oborenom drvetu, problemu sa grijanjem ili ilegalnoj deponiji.

Prema riječima gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića ovo je samo još jedna u nizu direktnih komunikacija sa građanima.

“Mi smo već započeli različite vrste komunikacija sa građanima, kako putem zvanične internet stranice grada tako i putem društvenih mreža. To znači da smo na različite načine zaprimali pitanja, primjedbe, kritike, sugestije. Što se tiče komunalnih problema mislim da će aplikacija “Građanska patrola” ubrzati i formalizovati put od problema do rješenja. Sve službe će u okviru aplikacije imati stalnu komunikaciju međusobno i sa građanima. Znači ovo je još jedno poboljšanje u lokalnoj administraciji,” zaključio je Stevanović.

Implementacijom ovog sistema, olakšaće se komunikacija između institucija i građana, a samim tim i obezbijediti brža reakcija nadležnih organa.

“Velika većina IT kompanija iz naše države, pa tako i DVC Solutions, uglavnom radi poslove za strano tržište, te u maloj mjeri kontribuiše digitalizaciji u BiH. Naš osnovni motiv za ulazak u ovaj projekat je bila težnja da doprinesemo našim lokalnim zajednicama i modernizujemo način na koji svi mi djelujemo. Počev od građana koji treba da prijave nepravilnosti koje vide oko sebe pa do lokalnih zajednica čija je obaveza da reaguju na prijave građana. Često čujemo ljude oko sebe da se žale na tromost i pasivnost sistema, sad konačno običan građanin ima efikasan alat da utiče na bržu reakciju nadležnih službi. Nadamo se da će naše rješenje naići na dobar odziv građana i da će pozitivno uticati uslove života u ove dvije lokalne zajednice.” – istakao je Branko Vasiljević, biznis developer u DVC Solutions.

Aplikaciju prilagođenu Palama i Zvorniku donira DVC Solutions kroz projekat “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji”, a koji se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama Lanaco d.o.o, DVC Solutions d.o.o. u okviru develoPPP. de programa koji implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju/saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ), u saradnji sa udruženjem Bit Alijansa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se