25.9 C
Zvornik
19. мај 2024.

Vučić tvrdi da u narednih 15 mjeseci nema iskopavanja litijuma

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nikakvih radova na iskopavanju litijuma neće biti u narednih 15 mjeseci dok se ne završi studija o uticaju na životnu sredinu.

Vučić je u sinoćnjem vanrednom obraćanju najavio da će narednih dana otići u Jadar i Rađevinu da bi iz razgovora sa žiteljima tog kraja čuo sve primjedbe i otklonio sve njihove dileme o projektu “Jadar”.

Govoreći o projektu istraživanja i eksploatacije litijuma kompanije “Rio Tinto”, zbog kojeg se mjesecima diže bura u Srbiji, Vučić je rekao da će učiniti sve da se o tom projektu razgovara racionalno i odgovorno i da “nikada neće pristati da ulica vodi politiku, jer će je voditi institucije”.

On je odbacio sve optužbe političkih protivnika o ulozi aktuelne vlasti u projektu “Rio Tinto” i njenim namjerama, tvrdeći da su oni doveli ovu kompaniju koju sada prozivaju i donijeli niz odluka o istražnim pravima i bušotinama u vrijeme dok su bili na vlasti.

Prema njegovim riječima, kompaniji “Rio Sava eksplorejšn”, dijelu korporacije “Rio Tinto”, odobravano je geološko istraživanje od 2004. godine nizom dokumenata, koje su do 2012. godine potpisivali predstavnici bivše vlasti.

Vučić je pročitao dokument prema kojem je u decembru 2012. odobreno uzimanje uzorka litijuma, navodeći da je to jedini put da su pravljene bušotine na teritoriji Srbije i da je dirano u integritet zemljišta. Za vrijeme aktuelne vlasti, kako je naveo, sa “Rio Tintom” je potpisan Memorandum o razumijevanju 2017. godine, koji je “neobavezujućeg karaktera”.

On je ocijenio da se u Srbiji ne vodi kampanja protiv eksploatacije litijuma nego protiv “Rio Tinta”, čiji posao žele da preuzme kompanije iz nekih evropskih zemalja u želji da zagospodare tržištem litijuma, te je naveo kako je “u ekološka udruženja u Srbiji iz inostranstva uloženo gotovo osam miliona evra”.

“Zašto bi to neko uložio? Zbog interesa i bitke za litijum u celom svetu, jer je neverovatna borba za tu stratešku sirovinu“, rekao je Vučić.

On je objasnio da Evropa želi da postane lider u održivoj proizvodnji baterija, gdje kaska za Kinom, SAD i drugim zemljama, i sada traži šansu da preuzme tržište koje bi joj donijelo profit od 250 milijardi evra godišnje, što je 20 godišnjih budžeta Srbije.

“U svetu je ogromna tuča za litijumom. Mi ga imamo, a da li ćemo ga koristiti, videćemo“, poručio je Vučić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se