4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Turkovićeva obmanula izraelskog kolegu o negiranju Holokausta u BiH

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković uputila je pismo izraelskom kolegi Jairu Lapidu potpuno falsifikujući poteze vodeće hrvatske i srpske stranke u BiH – HDZ-a i SNSD-a oko izmjena Krivičnog zakona koje se tiču negiranja ratnih zločina, Holokausta i genocida, piše „Večernji list“, izdanje za BiH.

Umjesto cijelog konteksta, koji je bio i u vezi sa predsjednikom njene stranke SDA Bakirom Izetbegovićem, Turkovićeva je krajnje manipulativno uputila pismo zloupotrebljavajući i ministarsku poziciju i iznoseći lične stavove i informacije, piše zagrebački list.

U pismu su prvo iznesene neistine da su SNSD i HDZ sklopili „sporazum… za uklanjanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojima bi se legalizovalo negiranje Holokausta, kao i genocida u Srebrenici“.

„Ukidanje zakona koji kriminalizuju poricanje ratnih zločina, genocida i Holokausta postavilo bi opasan presedan kojem smo svjedočili četrdesetih i devedesetih (godina 20. vijeka)… Stoga Vas pozivam da pozovete međunarodnu zajednicu i upotrijebite svoje bilateralne kanale da biste osigurali da se takav vrlo opasan i neprihvatljiv potez ne dogodi. Ćutati na ovaj potez bilo bi sinonim za pristajanje na konačno rješenje“, napisala je Turkovićeva.

Ona je dodala da su napori SNSD-a, sa Miloradom Dodikom na čelu, i HDZ-a, na čelu sa Draganom Čovićem, u Parlamentarnoj skupštini BiH na uklanjanju izmjena i dopuna Krivičnog zakona „jednaki negiranju Holokausta“.

Turkovićeva je svjesno preskočila da je izmjene ovog zakona nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, za šta nije imao podršku međunarodne zajednice angažovane u BiH. Ta je odluka bila okidač da se BiH danas nalazi u potpunoj blokadi sa paralizovanim institucijama.

A, kada se zna da je sam Izetbegović prisustvovao večeri na kojoj su se sa predstavnicima EU i SAD dogovarala tri scenarija deblokade institucija BiH, a jedan je i pokretanje inicijative za povlačenje „Inckovog zakona“, te donošenje novog, stvari postaju krajnje transparentne kao jedna velika manipulacija bošnjačke potpredsjednice Savjeta ministara, zaključio je „Večernji list.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se