13.1 C
Zvornik
24. септембра 2023.

Stižu loše vijesti, šta se dešava u Danskoj i Britaniji!?

Planeta i dalje bruji o omikron soju koronavirusa. Velika Britanija u ponedeljak je zabilježila prvu smrt pacijenta zaraženog omikronom. Slučajevi u Danskoj su porasli, što je dovelo do rekordnog dnevnog broja zaraženih koronavirusom. Stručnjaci takođe kažu da se već otkrivaju nove varijante omikrona koje bi mogle da budu još zaraznije od postojećeg soja.

Britanski premijer Boris Džonson je juče potvrdio da je jedna osoba preminula od posljedica zaraze sojem omikron koronavirusa. Broj novozaraženih u Britaniji premašio je ljetni vrhunac, ali i dalje je ispod rekordnih brojeva iz januara. Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je u parlamentu da će omikron postati dominantna varijanta u sljedećih 48 sati. Do kraja sedmice omikron će postati dominantan i u Danskoj: Velika Britanija i Danska razlikuju se od ostalih zemalja po tome što obavljaju sofisticirane analize genetskog sekvencioniranja, što im je omogućilo da otkriju omikron prije drugih zemalja.

Statističari očekuju da će omikron predstavljati većinu slučajeva i u Danskoj do utorka ili srijede.

„Danska je tu predvodnik. Bili smo jedna od prvih zemalja u kojoj se proširio, ali i druge zemlje u Evropi doživjet će isto“, prognozira Soren Ris Paludan, profesor biomedicine na Univerzitetu Arhus, za Financial Times.

Neposredno prije Božića omikron će predstavljati većinu svih slučajeva i u Norveškoj, računa norveška vlada, koja je objavila paket mjera za usporavanje širenja zaraze. I Danska i Norveška očekuju da će broj novozaraženih daleko premašiti prethodne pikove.

U Norveškoj su epidemiolozi upozorili da, ako se ne preduzmu mjere, mogli bi da imaju i do 90.000 do 300.000 zaraženih dnevno. Frode Forland, norveški epidemiolog, rekao je za Financial Times da očekuju oko 500 bolničkih prijema dnevno, gotovo dvostruko više nego u prethodnom talasu. On očekuje eksponencijalni rast.

“Nemoguće je to zaustaviti. Norveška strategija je da pokušamo da produžimo razdoblje do razbuktavanja zaraze”, ističe Forlan.

Norveška uskoro ulazi u četverosedmičnu prohibiciju: četiri sedmice će u toj zemlji biti zabranjen alkohol, a vlada je uključila i vojsku da pomogne organizaciju masovnog vakcinisanja.

Holandski premijer Mark Rute objavio je da će od iduće sedmice zbog novog soja koronavirusa omikrona biti zatvorene osnovne škole a da će sadašnje restriktivne mjere biti produžene do 14. januara.

Škole će biti zatvorene od 20. decembra, odnosno sedmicu prije početka božićnih praznika, zato što bi djeca, među kojima je stopa zaraze kovida najviša, mogla da zaraze starije članove porodice, rekao je Rute na konferenciji za novinare u Hagu.

Stručnjaci javljaju da se već otkrivaju nove varijante omikrona koje bi mogle da budu još zaraznije. Naime, oko 10% omikrona ima mutaciju S:346K koja je već viđena u varijantama Mu i B.1.640.

Kompanija Fajzer nedavno je provela istraživanje koje ukazuje na to da sve doze vakcine nisu dovoljne za zaštitu od omikrona. Kako su istakli čelnici ove kompanije, vjeruje se da buster doza Fajzer vakcine može da pruži neophodnu zaštitu od novih mutacija. Studija je provedena i na kovid pilulama, a rezultati su prilično ohrabrujući.

Kovid pilula ove kompanije smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 posto, ako se daje odraslim osobama sa visokim rizikom u roku od nekoliko dana od prvih simptoma, objavila je kompanija u saopštenju za javnost u utorak.

Fajzer se nada da će na kraju moći da ponudi pilule ljudima za kućnu upotrebu, prije nego što razviju simptome za hospitalizaciju. Paclovid kombinuje novi antivirusni lijek pod nazivom nirmatrelvir i stariji koji se zove ritonavir.

Nakon mjesec praćenja, studija je otkrila pet hospitalizacija i nijedan smrtni slučaj među 697 ljudi koji su primili lijek u prva tri dana od pojave simptoma. Među 682 koja su primila placebo, 44 su hospitalizovana, uključujući 9 umrlih. Svi odrasli u ovoj studiji bili su nevakcinisani.

Ukoliko se primijeni u prvih pet dana od pojave simptoma, efikasnost je bila slična – 88 posto. Istraživanje je takođe pokazalo približno 10 puta smanjeno virusno opterećenje u odnosu na placebo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se