5.4 C
Zvornik
11. мај 2024.

Snježni dan (foto/video)

ZVORNIK – Jutros je na većem dijelu balkanskog poluostrva osvanuo bijeli pokrivač. Snijeg, koji počeo da pada u toku noći, zabijelio je i planinske i nizinske krajeve. Svi važniji putevi su do sredine dana prohodni iako snijeg i dalje pada.

Većinom putnih pravaca kreće se otežano jer ima dosta utabanog snijega i razvodnjenog snijega koji se čisti.

Na području regije Birač došlo je do nekoliko sporadičnih incidenata kao što je iskakanje dalekovoda, padanje stabala…

Zvornikputevi: Na Han Pogledu pola metra snijega, svi putevi prohodni

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali je zbog snijega, koji pada, otežan saobraćaj na prevojima Han Pogled, Crni Vrh, Kaštelj kod Šekovića i Skelani, saopšteno je danas iz preduzeća „Zvornikputevi“.

Na prevoju Han Pogled visina snježnog pokrivača je do 50 centimetara, a na kolovozu ima mjestimično ugaženog snijega do tri centimetra, bez leda.

Temperatura vazduha na ovom prevoju iznosi minus pet stepeni Celzijusovih.

Na regionalnom putu Šekovići-Kaštelj visina snijega iznosi do 20 centimetara, dok je na dionici magistralnog puta Zvornik-Tuzla preko Crnog Vrha visina snijega na kolovozu do tri centimetara, a van kolovoza oko 20 centimetara.

Visina snijega na putu prema Skelanima iznosi jedan centimetar, a izvan kolovoza oko 20 centimetara.

Na putevima u nižim predjelima ima ugaženog snijega, ali bez leda.

Ekipe „Zvornikputeva“ su na terenu, posipaju kolovoz i uklanjaju moguće odrone.

Iz ovog preduzeća podsjećaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme i upozoravaju na odrone, posebno u usjecima i zasjecima.

Dežurni punktovi „Zvornikputeva“ u zimskim uslovima su na Han Pogledu, Karakaju i Bratuncu.

Obustava saobraćaja zbog obrušenog drveća

Na putevima Šekovići-Tišće i Zvornik-Drinjača u mjestu Jošanica saobraćaj je obustavljen zbog obrušenog drveća na kolovozu, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Na putnom pravcu Šekovići-Caparde saobraćaj se odvija veoma otežano.

Obaviještene su dežurne ekipe „Zvornikputeva“ koje su krenule u raščišćavanje snijega i uklanjanje oborenih stabala sa kolovoza.

Na magistralnom putu Sarajevo-Rogatica preko prevoja Romanija, zbog snijega i leda na kolovozu, saobraćaj se odvija otežano, dok je za teretna vozila obustavljen.

Zbog snježnih smetova u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu Ulog-Klanci preko prevoja Morine.

Pucanje dalekovoda

Bez napajanja električnom energijom jutros su ostala neka mjesta na južnom dijelu grada Zvornika, kao i dijelovi opštine Milići. Napajanja električnom energijom nema u naseljima Konjević Polje, Drinjača, Zelinje, Đevanje, Kamenica, Tršić.

Kako je rečeno u preduzeću ,,Elektro-Bijeljina” ekipe su na terenu, a glavni uzrok nestanka struje je pucanje vodova pod težinom snijega i naletima vjetra.

Dio grada Zvornik i zvorničkih naselja od Kapije do Drinjače ostao je bez vode zbog nestanka struje na izvorištu u Đevanju.

U Zvorniku hladno i snježno

U Zvorniku i okolini nije bilo većih incidenata zbog snježnog nevremena, osim manje materijalne štete.

Magistralni put Bijeljina-Zvornik-Sarajevo je očišćen i održava se prema planu. Saobraćaj je otežan zbog utabanog i razvodnjenog snijeg stoga savjetujemo oprez vozačima na ovom putnom pravcu.

U gradu je situacija malo drugačija, lijepo su očišćene samo glavne ulice, dok u sporednim ulicama razvodnjeni snijeg pravi dosta problema vozačima. Pješacima je situacija na trotoarima još gora i veoma je teško proći sa suvom obućom, istovremeno na pojednim dijelovima je i veoma klizavo. Izuzeci su ispred nekih poslovnih objekata gdje je snijeg očišćen.

Seoski putevi su uglavnom u lošem stanju prohodnosti. Sporadinačno su mještani očistili seoske puteve u svojim mjestima. U naselju Kula-grad, na par kilometara od centra, visina snijega je 40 cm i put prema gradu je skoro neprohodan.

U naselju B-blokovi stablo je, pod težinom snijega, palo na parking na kom su bili parkirani automobili.

Snijeg i sutra, sunčano na jugu i sjeveru

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčano na sjeveru i jugu, a na zapadu i istoku umjereno do pretežno oblačno, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ujutru će biti malo do umjereno oblačno i hladno uz mraz, po kotlinama sa maglom, te na istoku na planinama ponegdje sa slabim snijegom.

Snijeg u Srebrenici
SREBRENICA /SRNA/ – Snijeg, koji od sinoć neprekidno intenzivno pada, izazvao je kvarove na elektro-mreži i Srebrenica je u toku noći više puta ostajala bez električne energije i snabdijevanje ove opštine električnom strujom je trenutno u prekidu.

Jutarnja temperatura od minus šest do nula, na jugu do tri, a najviša dnevna od nula do pet, na jugu do devet stepeni Celzijusovih.

Vjetar slab do umjeren sjevernog smjera, a u Hercegovini na momente i pojačan, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus 12, Han Pijesak i Ivan sedlo minus četiri, Kalinovik, Mrakovica i Sokolac minus tri, Srebrenica minus jedan, Višegrad, Bijeljina, Bugojno, Gradačac, Šipovo, Rudo, Livno, Sarajevo i Zenica jedan, Doboj i Ribnik dva, Bileća tri, Srbac, Grude i Sanski Most četiri, Novi Grad, Banjaluka, Bihać, Prijedor i Trebinje pet, Mostar šest, te Neum sedam stepeni Celzijusovih.

Visina snijega u 13.00 časova: Bjelašnica 96, Han Pijesak 67, Sokolac i Ivan sedlo 35, Srebrenica 27, Gacko 20, Gradačac 13, Bijeljina i Sarajevo 12, Šipovo 10, Višegrad, Ribnik osam, Mrakovica šest, Rudo tri i Livno dva centimetra.

U utorak, 14. decembra, jutro će biti umjereno do pretežno oblačno i hladno, mjestimično sa mrazom, na jugu vedro, a lokalno po kotlinama i oko rijeka sa maglom.

Tokom dana sunčano, osim na sjeveru, gdje će se zadržati niska oblačnost do kraja dana. Na jugu vjetrovito.

Jutarnja temperatura od minus tri do dva, na planinama od minus devet, na jugu oko četiri, a najviša dnevna od nula do pet, na jugu do devet, a na planinama do minus tri stepena Celzijusova.

U srijedu, 15. decembra, jutro umjereno do pretežno oblačno i hladno, na jugu vedro, na planinama veoma hladno.

Tokom dana se zadržava oblačnost u većini krajeva, dok će na jugu biti sunčano. Na sjeverozapadu je moguća koja kap kiše predveče.

Jutarnja temperatura od minus četiri do dva, na planinama od minus 10, a najviša dnevna od jedan do pet, na jugu devet, te na planinama do minus tri stepena Celzijusova.

U četvrtak, 16. decembra, jutro pretežno oblačno i hladno, na planinama umjeren mraz, na jugu vedro.

Tokom dana se zadržava oblačnost u većini krajeva, dok će na jugu biti sunčano.

Jutarnja temperatura od minus dva do dva, na planinama od minus sedam, a najviša dnevna od nula do pet, na jugu devet, te na planinama do minus dva stepena Celzijusova.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se