18.1 C
Zvornik
02. март 2024.

Povećan broj posjeta, radiće se na promociji domaćeg turizma

ZVORNIK – Broj turističkih posjeta u Republici Srpskoj od januara do oktobra veći je za 49 odsto u odnosu na 2020, a u narednom periodu radiće se na promociji domaćeg turizma i raznolikosti domaće ponude, istaknuto je na sjednici Koordinacionog odbora Turističke organizacije Republike Srpske.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević ocijenio je da je turistička 2021. godina bila uspješna jer je registrovano bilo49 odsto više posjeta i 31 odsto više noćenja za 10 mjeseci u odnosu na prethodni period.

Lončarević je istakao da se na turističke destinacije ponovo vraćaju turisti iz Slovenije, a najbrojniji do sada su bili turisti iz Srbije i dijaspore.

„Raduje nas da su u zimskim i prazničnim danima na Jahorini, u Banjaluci, Trebinju, Foči i drugim mjestima kapaciteti već popunjeni više od 90 odsto“, rekao je Lončarević.

Povećan broj posjeta radiće se na promociji domaćeg turizma 4
Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević ocijenio je da je turistička 2021. godina bila uspješna jer je bilo 49 odsto više posjeta i 31 odsto više noćenja u Republici Srpskoj u prvih 10 mjeseci u odnosu na prethodni period.

Lončarević je najavio da će se raditi turistička signalizacija za Jahorinu i banjska odmarališta i postaviti „foto frejmovi“ na poznatim destinacijama širom Srpske gdje će gosti moći da se fotografišu i ponesu utiske iz tih sredina.

Jedan takav okvir za fotografisanje biće postavljen na srednjevjekovnoj tvrđavi Đurđev Grad iznad Zvornika, a Lončarević je naglasio da to područje ima perspektivu razvoja u oblasti turizma i ubog mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđeviće, Drine, raznih manifestacija, a blizu je i i Mali Zvornik gdje se nalazi podzemni grad Karađorđevića.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragana Čavka izjavila je da resorno ministarstvo potencira razvoj domaćeg turizama i raznoliku domaću turističku ponudu.

Čavka je rekla novinarima da će napravi osvrt na aktuelnu turističku godinu i da se identifikuju problemi koje treba rješavati.

Ona je dodala da će biti riječi i o naplati boravišne takse, kao i radu subjekata koji nemaju registrovan turistički smještaj, te najavila da će resorno ministarstvo organizovati regionalne sastanke na kojima će se pokušati iznaći rješenje za identifikovane probleme u tim sredinama.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Dragana Šobot istakla je da su ponosni na činjenicu da je Vlada prihvatila projekat vaučera koji su inicirali, ocijenivši da oni treba da budu stalna mjera podrške.

Dodala je i da se projektom „Naše je bolje“ promovišu svi domaći proizvodi, pa tako i turizam.

Direktor zvorničke Turističke organizacije Ivana Đokić Milanović istakla je da su zadovoljni ovom godinom u kojoj će imati blizu 20.000 noćenja što je izuzetan uspjeh, posebno ako se uzme u obzir da su 2016. godine imali nešto manje od 5.000 noćenja.

Koordinacioni odbor usvojio je Program rada Turističke organizacije Republike Srpske za 2022. godinu, a razgovarano je i o projektnim aktivnostima, međunarodnoj saradnji, turističkoj signalizaciji , razvoju novih turističkih proizvoda i onlajn promotivnim aktivnostima.

Sjednici su prisustvovali direktori turističkih organizacija Trebinja, Laktaša, Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Doboja, Višegrada, Foče, Prijedora i grada domaćina Zvornika, predstavnici resornog ministarstva i Privredne komore Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se