18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: VSTS ne donosi zakone, zna se ko to radi

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se zna ko donosi zakone, da to nije Visoki sudski i tužilački savjet BiH koji može da raspravlja o čemu hoće.

Komentarišući današnju odluku VSTS-a BiH da raspravlja o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske kojim je planirano suspendovanje Zakona o VSTS-u i formiranje ovog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca na nivou Srpske, Dodik je rekao da će Srpska ući u taj proces.

„Formiraćemo VSTS Republike Srpske što smo imali ranije. Ovaj što sada funkcioniše neće imati nikakvu nadležnost u Republici Srpskoj“, istakao je Dodik i podsjetio da Srpska iz budžeta izdvaja novac za sudije i tužioce, a ne VSTS.

On je dodao da traži da se na to politički utiče, ali da mora postojati odgovornost prema Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da Međunarodni monetarni fond /MMF/ za dati novac traži ispunjavanje nekih političkih uslova, a Republika Srpska nema ništa od toga što daje novac za pravosudni sistem.

„Imamo izopštene ljude koji nemaju odgovornost prema Republici Srpskoj. Ne smiju da proganjaju kriminalce i čekaju strance da im kažu šta da rade. Takvo pravosuđe nama ne treba“, poručio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ima svoj put i on je ustavan.

„Slušao sam svakakve gluposti – kažu ono što je donešeno u međuvremenu ne može da se mijenja, a Ustav koji je donijet prije toga može da se mijenja“, rekao je Dodik, ističući da je Ustav glavni akt.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se