5.9 C
Zvornik
26. април 2024.

Gabrijel Borić novi predsjednik Čilea

Ljevičar Gabrijel Borić, porijeklom iz Hrvatske, postaće novi predsjednik Čilea, nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima u nedjelju.

Na osnovu 99,5 odsto prebrojanih glasova, Borić (35) je osvojio 55,87 odsto glasova, ispred kandidata desnice Hozea Antonija Kasta, koji je osvojio 44,13 odsto, objavila je Izborna komisija Čilea, a Borić će formalno stupiti na dužnost 11. marta sljedeće godine.

Nakon proglašene pobjede, rekao je da će se boriti protiv ekološki štetnih projekata, među kojima su kopanje bakra i zlata, prenio je Rojters.

– Uništavanjem svijeta, uništavamo sebe. Ne želimo više projekte koji uništavaju našu zemlju, zajednicu – poručio je on.

Protivnik Kast je u nedjelju uveče priznao poraz i čestitao budućem predsjedniku hrvatskog porijekla.

Ko je Gabrijel Borić 

Hrvatski mediji izvještavaju o pobjedi Borića, s obzirom na to da najmlađi čileanski predsjednik vuče korijene iz Hrvatske.

Gabrijelov pradeda i prababa Ive i Božica su se prije 124 godine u Čile odselili s Ugljana. U Čileu su dobili desetero dece. Njihovo sedmo dete Luis je Gabrijelov deda.

Borićeva majka potiče iz špansko-katalonske porodice.

Hrvati su se tokom kampanje rado prisjećali da je Borić prije desetak godina prešao okean kako bi obišao kuću svojih predaka na Ugljanu, u kojoj odavno niko ne živi.

Borić je 2011. predvodio studentske proteste za bolji obrazovni sistem.

Obećao je da će odbaciti model slobodnog tržišta, jačati zaštitu okoline i prava domorodaca.

Predstavlja značajan zaokret s dugogodišnjih konzervativnih prema centrističkim politikama, ocjenjuje hrvatski Indeks.

U profesionalnu politiku ušao je 2013, kada je kao nezavisni kandidat u južnom regionu Magalanes osvojio poslaničko mjesto s najvećim brojem glasova. Uspjeh je ponovio i 2017.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se