18.1 C
Zvornik
12. април 2024.

Dodik: Srpska ima snage da se bori za vraćanje svojih nadležnosti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Narodnoj skupštini da Republika Srpska ima snage da se bori za vraćanje svojih nadležnosti prenesenih na nivo BiH, te da je cilj da se vrati sebi putem legitimnih odluka parlamenta.

Dodik je rekao da je njegov cilj, i kao lidera SNSD-a, bio da sve srpske političare pozove na dijalog o ovim pitanjima, a ne da trpi lažne optužbe da politika Srpske može izazvati ratne sukobe i da je isključivo ona prenosila nadležnosti.

On je podsjetio da je upravo SDS prihvatio ranije ukidanje Vojske Srpske i tadašnju reformu odbrane.

Dodik je rekao da Srpska stabilna i da izvršava sve svoje obaveze, a ne da je u krizi, kako tvrdi opozicija.

„Redovno isplaćujemo penzije, servisiramo međunarodne i druge obaveze, imamo visoku prosječnu platu“, istakao je Dodik.

On je naveo da opozicija, nažalost, uporno potvrđuje ono što pojedini zapadni političari govore, a to je da su uspjeli da razbiju jedinstvenu odbranu Srpske o čemu je ranije postojao sporazum lidera partija.

„Imate pravo na svoj stav, možda ste uvjereni da je to najbolje za Srpsku, ali ovdje je dominantna većina donijela ovu odluku. Ako ovo ne uradimo, nećemo više nikada imati priliku. I nije tačno to što opozicija govori da je ovo blefiranje i predizborna kampanja! Ovo je predloženo prije mjesec dana, svi su znali. Suština je ista“, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da se opozicija ponaša probosanski, o čemu govori i stav SDS-ovog Mirka Šarovića koji kaže da Srpska za ovo nema snage.

„Ko je on da o tome govori? Nije tačno da Srpska nema snage! Ima snage! Nije tačno da nije sve dogovoreno između nas i naših nekih prijatelja. Za to postoji podrška, o tome se ne priča. Ali dovoljno sam i dalje samouvjeren u ovo što radimo“, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, posvećenoj vraćanju nadležnosti Srpske prenesenih na nivo BiH.

On je istakao na tom planu da opozicija lažnim optužbama pokazuje kukavičluk, te da, s obzirom na to da nema stav i ništa ne radi, traži 1.000 načina da okrivi drugog.

„I onda će se na federalnim medijima reći da u Srpskoj nema jedinstva. Ja kažem Šaroviću ranije da sam spreman na razgovore. I sada sam, hajde da sjednemo i dogovoramo. Nisam ja donio odluke o poljoprivrednom zemljištu i šumama, mislim da to mora da se brani i to da se jedinstveno da odgovor Srpske koji mora da bude snažan. Što ste kukavice u tom smislu? Ja nisam. Kažete uvedite Dodiku sankcije, dajte ja se ne bojim, nisam kukavica i neću biti! Samo ste vi `časni i dobri`, iako vučete godinama izdajničke politike, a koje vuku na stranu razvlašćivanja Srpske. Pun mi je kofer vaše izdaje!“, poručio je Dodik.

On je rekao da je potpuno uvjeren da je ovo zadnji trenutak u odbrani nadležnosti Srpske, te zahvalio koalicionim partnerima.

„Vi u opoziciji niste u pravu. Mi od dobrih namjera stranaca nemamo ništa. Ovo je mjesto za koje se moramo boriti jer ako ne budemo, nećemo imati ništa. Mi se borimo za Srpsku i ovo nije ugrožavanje mira, kako tvrdi Šarović“, kaže Dodik. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se