30.9 C
Zvornik
18. јун 2024.

Načelnik policije otkrio detalje incidenta sa bombom u Doboju

Dobojsko Okružno javno tužilaštvo još se nije izjasnilo o vrsti krivičnog djela koje je u ovom gradu počinio muškarac čiji su inicijali D.K. (82), prijeteći da će aktivirati bombu u sanitetskom vozilu ispred Službe hitne pomoći, izjavio je načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković.

On kaže da zbog psiho-fizičkog zdravlja ovog lica sinoć nije bio moguć razgovor sa njim kako bi se utvrdili razlozi njegovog čina, pa policija i dalje radi na dokumentovanju predmeta, a danas će biti izvršen pretres kuće koju koristi u potrazi za eventualnim eksplozivnim sredstvima.

Radinković je na konferenciji za novinare rekao da muškarac ima prijavljeno prebivalište u Sarajevu, a da je nastanjen u dobojskom naselju Bukovica Mala, i da trenutno raspolažu informacijama da je prije ratnih sukoba bio zaposlen u policiji u Sarajevu na upravno-pravnim poslovima.

Pojašnjavajući sinoćnju kriznu situaciju, Radinković je naveo da je policija u 19.40 časova zaprimila prijavu od radnika dobojske Hitne pomoći da je po dolasku ispred objekta Službe hitne pomoći starije lice ručnom bombom „M-75“ zaprijetilo mobilnoj ekipi saniteta koja je po prethodnom pozivu za zdravstvenu pomoć otišlo po njega u Bukovicu Malu.

Radinković kaže da su radnici uspjeli da naspuste sanitetsko vozilo, a da su pripadnici opšte i saobraćajne policije obezbijedili šire lice mjesta, dok je jedinica Žandarmerije obezbijedila uži prostor.

„Formiran je štab na nivou Policijske uprave, a angažovana su bila i dva pregovarača koja su počela pregovore sa licem u 20.50 časova. Pregovori su trajali do 22.40 časa“, naveo je Radinković i dodao da je lice tokom početnih pregovora bilo svjesno i komunikativno, te da je od njega zahtijevano da preda bombu koju je stalno držao u ruci.

Kako je vrijeme odmicalo, sa licem je bilo sve teže ostvariti komunikaciju zbog čega je naređena intervencija jedinici Žandarmerije, koja ga je savladala i stavila pod kontrolu, zahvaljujući činjenici da su vrata saniteta bila otvorena.

Radinković navodi da, osim početnih prijetnji mobilnoj ekipi, ovo lice nije nikome prijetilo i da je tokom pregovora insistirao na ljekarskoj pomoći i određenim lijekovima, odbijajući prijedloge pregovarača da odloži bombu, nakon čega će mu zdravstvena usluga biti i pružena.

Nakon hapšenja, ovom licu je pružena zdravstvena pomoć u prostorijama Hitne pomoći, a potom je prebačeno na Odjeljenje psihijatrije u Bolnici u Doboju.

U ličnim stvarima u kombiju muškarca pronađena je još jedna ručna bomba „M-75“, izvršen je uviđaj, a o događaju je obaviješten dežurni tužilac, koji još nije okvalifikovao vrstu krivičnog djela

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se