10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Lideri se obavezali: Klimatska neutralnost ugljenika do ili oko sredine vijeka

RIM – Lideri grupe najbogatijih zemalja na svijetu G20 danas su se kompromisno obavezali da će postići neutralnost ugljenika do ili oko sredine vijeka na završetku dvodnevnog samita koji je postavio temelje za klimatsku konferenciju UN u Glazgovu u Škotskoj.

Prema finalnom kominikeu, oni su se, takođe, složili da ukinu javno finansiranje proizvodnje električne energije koja se dobija iz uglja u inostranstvu, ali nisu postavili cilj za postepeno izbacivanje uglja u zemlji, što je jasan znak za najveće zagađivače ugljem Kinu i Indiju, prenio je AP.

Zemlje G20, koje su odgovorne za više od tri četvrtine svjetskih emisija gasova s efektom staklene bašte, tražile su zajednički jezik i čvrste obaveze o tome kako da smanje emisiju, istovremeno pomažući siromašnim zemljama da se izbore s uticajem porasta temperatura.

„Shvatamo da su uticaji klimatskih promjena na 1,5 stepeni Celzijusovih mnogo niži nego na dva stepena Celzijusovih. Održavanje na 1,5 stepeni Celzijusovih će zahtijevati smislene i efikasne akcije i posvećenost svih zemalja“, navodi se u komunikeu, prenio je Rojters.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se