23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dogovor G20 o porezu i vakcinama: Evo kada nova pravila stupaju na snagu

RIM – Lideri Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta jednoglasno su u subotu podržali uvođenje globalne minimalne poreske stope.

Njen cilj je da spriječi da velike korporacije skrivaju profit u poreskim rajevima, a lideri G20 dogovorili su se i oko davanja većeg broja vakcina protiv virusa korona siromašnijim državama.

Ministri finansija država članica G20 prije nekoliko mjeseci dogovorili su se da minimalna poreska stopa bude 15 odsto, tako da je današnje formalno odobrenje na samitu u Rimu bilo očekivano, ukazuje AP.

Ipak, riječ je o istorijskom dogovoru o reformi međunarodnog poreskog sistema koji bi trebalo da ukine poreske rajeve uvođenjem minimalnog korporativnog poreza od 15 odsto na profit multinacionalnih kompanija, ocjenjuje Rojters.

Lideri G20 su u Rimu, na prvom samitu uživo poslije dvije godine, podržali i poziv da se produži otpis duga za siromašne zemlje i obećali da će 70 odsto svjetske populacije biti vakcinisano protiv virusa korona do sredine 2022. godine.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen ocijenila je da su lideri G20 odobrili istorijski dogovor o novim međunarodnim poreskim propisima, pa tako i o minimalnom međunarodnom porezu, što će „okončati štetnu trku u smanjivanju poreza“ kada je riječ o oporezivanju kompanija, prenosi BBC.

Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu 2023. godine, a zvanično će biti potvrđena u zaključnoj izjavi G20 u nedjelju, rekli su izvori bliski pregovorima u Rimu.

Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja koje s više od 90 odsto učestvuju u svjetskom BDP-u, pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Reforma treba da omogući ovim zemljama da, zahvaljujući ovom minimalnom porezu, ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijardi dolara.

Dio dogovora je u tome da dio poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit, odnosno da porez više ne plaćaju u zemlji u kojoj su zvanično registrirovane.

Predsjednik SAD Džo Bajden koji je prijedlagao da minimalna poreska stopa bude 21 odsto, ipak je izrazio zadovoljstvo usvojenim prijedlogom, prenosi AP.

„Ovdke na samitu G20, lideri koji predstavljaju 80 odsto svketskog BDP, jasno su dali svoju podršku snažnom glonalnom minimalnom porezu. To je više od dogovora o porezu. To je diplomatija koja preoblikuje našu globalnu ekonomiju i koristi našim građanima“, naveo je Bajden na Twitteru.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se