Promocijom knjige “Kosti” počelo obilježavanje Dana srpskog jedinstva

Promocijom romana „Kosti“ (Tri vjere, dvije sudbine, jedno Sarajevo) autora Nenada Milkića iz Malog Zvornika u zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci, počelo je obilježavanje 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik Nega Stjepanović rekla je Srni da će u okviru trodnevne manifestacije povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji obilježavaju zajedno Srbija i Republika Srpska, sutra biti održana onlajn prezentacija „Veliki rat – naša istorija, naše pobjede“.

Ona je dodala da će 15. septembra biti otvorena izložba pod nazivom „Početak proboja solunskog fronta“, odnosno „Prvi svjetski rat u srpskoj istoriji i književnosti“.

Stjepanovićeva kaže da je za ovu izložbu korištena istorijska građa iz Nacionalne biblioteke Srbije, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, zvorničke i biblioteka iz okruženja, kao i drugih relevantnih izvora kako bi izložba bila što kvalitetnije pripremljena.

Milkić je rekao da je roman „Kosti“ nastao u znak sjećanja na više od 8.000 ubijenih sarajevskih Srba i više od 150.000 protjeranih.

„Roman je nastao s razlogom, zato što se u Srbiji malo zna o stradanju Srba u Sarajevu“, naglasio je Milkić i dodao da mnogi u Srbiji žive u nekoj „crno-bijeloj verziji rata“, a rat je najmanje crne ili bijele boje.

Ističući da je istraživanje za pisanje romana trajalo više od tri godine, Milkić je rekao da je u razgovoru sa preživjelim svjedocima, učesnicima sarajevskih događaja i zahvaljujući materijalu u arhivama pronašao mnogo dokumenata kako bi napisao ovaj roman.

On je naglasio da se moraju spriječiti laži iz Sarajeva koje se stalno Srbima nameću – da je postojala „opsada Sarajeva“, a ne podjela grada.

„Ova knjiga ima jasnu poruku da će se, ako ne pamtimo stradanje sarajevskih Srba, Sarajevo opet negdje ponoviti“, rekao je Milkić i dodao da svaki konflikt treba rješavati mirnim putem.

Milkić je dodao da je ovo prva knjiga četvoroknjižja „Pogrom“.

Izvor
Srna
Back to top button