22 C
Zvornik
12. април 2024.

Naučnici konačno riješili misteriju “vanzemaljske mumije” iz Čilea

Kostur nazvan Ata pronađen je u La Noriji, napuštenom rudarskom gradu usred pustinje u Čileu prije 15 godina, a na kraju je prodan privatnom kolekcionaru u Španiji. Iako je profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji, Geri Nolan 2013. utvrdio da je Ata ljudskog porijekla, iste godine postala je tema dokumentarnog filmu Sirius kao potencijalni dokaz o postojanju razvijenog vanzemaljskog života.

Beba imala mutacije na najmanje 7 gena

Naučni tim iz Kalifornije predvođen Nolanom sad je ekstrahirao DNK iz kostiju mumije i genetskom analizom konačno otkrio tragičnu istinu o Ati, javlja Gvardijan. Ipak se ne radi o vanzemaljskim, već o ljudskim ostacima, i to djeteta koje je rođeno mrtvo ili umrlo neposredno nakon rođenja od posljedica strašnih mutacija koje su mu deformisale tijelo.

kostur iz atakame ata

Nolan i njegovi kolege objavili su svoju analizu DNK kojom su utvrdili da je Ata imala mutacije na najmanje 7 gena za koje je poznato da uzrokuju velike deformacije kostiju ili ubrzavaju njihov razvoj. Osim toga, Ata je vjerovatno imala relativno česti i potencijalno smrtonosni poremećaj nazvan urođena hernija dijafragme.

“Ovo nije priča o vanzemaljcima, nego o ljudskoj tragediji”

Osim toga, DNK analizom utvrđeno je da je njen DNK najviše liči onom drugih Čileanaca. Nadalje, Nolan smatra da bi otkriće ovih mutacija moglo pomoći pacijentima s poremećajima ili opovredama kostiju.

Razumijevanje procesa moglo bi nam pomoći da razvijemo terapije ili lijekove koji jačaju razvoj kostiju ljudi koji su stradali u, naprimjer, katastrofalnim sudarima”, kaže Nolan.

Ata je vjerovatno rođena i 40 godina prije nego što je nađena, procjenjuje Nolan i zaključuje: “Iako je ovo počelo kao priča o vanzemaljcima, zapravo je priča o ljudskoj tragediji. Žena je imala deformisanu bebu, sačuvana je i onda ‘založena’ ili prodana kao neobični artefakt. Ispostavilo se da je čovjek, s fascinantnom genetskom pričom iz koje bismo mogli naučiti nešto važno kako bismo pomogli drugima. Neka počiva u miru.”

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se