15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Toma u zvorničkom bioskopu od 23. septembra

ZVORNIK – Beogradska premijera dugo očekivanog filma „Toma“ o najpoznatijem jugoslovenskom boemu Tomi Zdravkoviću zakazana je za 15. septembar u Sava centru, a  za gledaoce u Bosni i Hercegovini početak prikazivanja filma je 23. septembra kada će ovaj film biti prikazan i u zvorničkom bioskopu u okviru redovnog repertoara.

Kako su nam rekli iz Doma omladine Zvornik, nastoji se da u bioskopu imamo najaktuelnija filmska ostvarenja, kako kod nas tako i u svijetu.

– Toma je nešto što je apsolutni hit na domaćoj sceni ove godine, tako da prikazivanje krećemo odmah od 23. septembra. Ljubitelje filma obavještavamo da će se film prikazivati 14 dana u dva termina na redovnom repertoaru, tako da nema potrebe da pravimo gužvu. Prodaja karata počinje već od 13. septembra – rekao nam je Đorđe Deurić, direktor Doma omladine Zvornik.

Reditelj ostavarenja Dragan Bjelogrlić kaže da publika osjeća emociju filma i da muškarci više plaču nakon gledanja „Tome“.

– Praviti film o umetniku kojeg su zvali ‘pesnik tuge’ je pre svega velika obaveza. Bili smo na raskrsnici. Valjalo je doneti odluku da li da pravimo klasičan autobiografski film ili da tragamo za emocijama. Mene i sve koji su radili na filmu je radila emocija i zato je i film ‘Toma’ pretpostavljam toliko emotivan – kazao je Bjalogrlić.

Za njega nema dileme da cijelu ekipu za film „Toma“ vezuju prije svega jake emocije.

– Glumci su doživeli na vrlo emotivan način uloge u filmu… Željko Joksimović je pisao muziku u sličnom okviru. Ja sam pre svega glumac i uvek sam doživljavao film kao kolektivni čin…Verujem da nas je ta emocija prema Tomi i njegovoj muzici sve povezala – kazao je Bjelogrlić.

Publika je nakon projekcija u Sarajevu, Nišu i nedavno u Novom Sadu izlazila u suzama.

Film „Toma“ je ispraćen ovacijama publike sa Sarajevo Film festivala, na Filmskim susretima u Nišu glavne glumačke nagrade otišle su u ruke Milana Marića i Tamare Dragićević, glavnim protagonistima Bjelogrlićevog ostavrenja.

Stručna javnost okarakterisala film kao „veoma emotivan“, a američki Varajeti nazvao „muzički raskošnim“.

U bioskopu Doma omadine Zvornik od ovog četvrtka (9. septembra) na repertoaru je još jedan biografski film o afroameričkoj bluz ikoni, Areti Frenklin – Respekt (20.15 časova), te dječija hit animacija Mali šef – porodični biznis (18.15 časova).

Toma 2021

Originalni naslov: Toma
Režiser: Dragan Bjelogrlić
Glumci: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, u ulozi majke – Mirjana Karanović
Trajanje filma: 140 min.
Žanr: biografski

Sinopsis:

Film Toma je jedan impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, kroz film ćemo pratiti i živote poznatih umjetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih. Toma je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čovjeku koga ne pamtimo samo po  njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši. Film prati dvije linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje liječenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od djetinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši.

Trejler:

Repertoar:

23. septembar do 6. oktobra, u terminima 18 i 20:30 časova

Prodaja karata počinje od 13. septembra, svaki radni dan na biletarnici Domu omladine. Cijena karte: 4KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se