13.1 C
Zvornik
27. септембра 2022.

Šmit preuzeo dužnost pa zahvalio Incku što je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida

Nijemac Kristijan Šmit preuzeo je danas funkciju visokog predstavnika, a potom je u zvaničnom obraćanju zahvalio svom prethodniku Valentinu Incku i na tome što je zakonski zabranio negiranje genocida.

Zahvalio je što ima priliku da „služi narodima BiH te je poručio da dolazi kao „prijatelj naroda BiH“. Istakao je da je neophodno razgovarati ne samo sa domaćim zvaničnicima, već i sa samim građanima, prenosi Kliks.

-Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi održavali porodice, onima koji žele mirnu budućnost – poručio je.

Ocijenio je da je pozicija visokog predstavnika „jedna izuzetna pozicija“. Podsjetio je da ova pozicija postoji kako bi upravo postojao mir. Smatra da ovu funkciju treba obavljati sa dubokim poštovanjem.

-Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bi u ime međunarodne zajednice sprovodio mir i kako bi pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir – naglasio je Šmit.

Zahvalio je Incku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu je i za posljednju odluku – zakonsku zabranu negiranja genocida.

Mišljenja je da BiH mora biti u fokusu međunarodne zajednice, a kao cilj je istakao jačanje BiH kao pouzdanog partnera drugim državama.

-Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmjerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Evropskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak – naglasio je Šmit.

Prema njegovim riječima, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti. Kao primjer za to je naveo svoju zemlju, a to je Njemačka. Podsjetio je da je ova država bila podijeljena, a da se padom Berlinskog zida ujedinila „bez pucnja“.

-Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država – dodaje on.

Uvjerava da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

-Nećemo se samo baviti branjenjem granica i odbacivanjem ideja o pomjeranju granica, već i prevazilaženjem granica – zaključio je i pozvao na zajednički rad za bolji život.

Kristijan Šmit preuzeo dužnost visokog predstavnika

Primopredaja dužnosti obavljena je u Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Šmit je u petak, 30. jula, došao u BiH. Tada je posjetio Mostar, a dan poslije je došao u Sarajevo gdje se susreo s gradonačelnicom ovog grada Benjaminom Karić) i američkim ambasadorom Erikom Nelsonom.

Zvaničnicima i političkim partijama u Republici Srpskoj, kao i Rusiji nije prihvatljivo imenovanje Šmita za visokog predstavnika.

Uoči preuzimanja funkcije visokog predstavnika za njemački radio BR24 Šmit je izjavio da „nije veliki vezir“ te da može biti „prijateljski nastrojen, ali i neugodan“.

Dužnost je preuzeo u trenutku velikih političkih tenzija izazvanih Inckovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se