8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Koliko vaš automobil zapravo troši?

Među detaljima koje frustriraju vozače je kazaljka koja pokazuje koliko je goriva ostalo u rezervoaru, kao i digitalni pokazatelj preostale kilometraže.

Međutim, broj kilometara koji možemo da pređemo je rijetko kada tačan podatak, jer je precizna kalibracija gotovo nemoguća, piše ekapija. 

Prema podacima Američke automobilske asocijacije (AAA), preciznost varira u većoj meri tokom kratkih distanci, jer su senzori i softver koji upravljaju pokazivačem preostalog dometa veoma osjetljivi na nekonzistentna ubrzanja.

AAA navodi da 74% vozača koristi displej koji pokazuje preostalu kilometražu prilikom odlučivanja kada treba dosuti gorivo. Slučajno ili ne, ti vozači možda preuzimaju nepotreban rizik oslanjajući se isključivo na očitavanje koje pruža putni računar.

Američka organizacija preporučuje vozačima da dospu gorivo kada kazaljka pokaže da je na raspolaganju preostala četvrtina rezervoara. Naravno, to je najracionalniji savjet, jer vožnja automobila kada se upali „crveno“ svakako nije dobra, budući da benzinska isparenja mogu da dovedu do habanja i na kraju oštetiti pumpe goriva.

Ni motor ne voli dotična isparenja, a postoji i problem sa prljavštinom u rezervoaru.

Vožnja na „rezervi“ je najbolji način da se mulj koji se nataložio na dnu rezervoara nađe u sistemu ubrizgavanja goriva i motoru. Te supstance dolaze iz benzinskih pumpi kod kojih je nivo benzina u tankovima pri kraju.

A najlakši način da na benzinskoj pumpi uočite da se toče posljеdnje zalihe goriva iz tanka je analiza protoka goriva. Ukoliko benzin teče sporije nego inače, vrlo je vjerovatno da će se u rezervoaru vozila uskoro naći neželjene supstance.

Mjerenja na dinamometru, na kome su odabrana vozila simulirala različite scenarije vožnje, pokazala su da je potrošnja testiranih vozila, u prosjeku, pokazivala grešku od 2,3% u poređenju sa vrijednostima na dinamometru.

Greške su kod individualnih vozila u velikoj mjeri varirale, od minus 6,4% do plus 2,8%. Preciznije, kod prvog testiranog automobila, ekonomičnost je bila precijenjena za 6,4%, dok je kod posljednjeg bila potcijenjena za 2,8%.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se