13.1 C
Zvornik
26. септембра 2022.

Da li je krvarenje iz nosa novi simptom kovida

Kako se delta soj širi, tako se množe i pitanja da li je neka tegoba koju imamo možda novi znak kovida. U poslednje vrijeme sve češće se kao simptom bolesti pominje krvarenje iz nosa.

Za sada nema naučnih dokaza da je krvarenje iz nosa znak kovida 19. Ipak, poznato je već da informacije o ovoj bolesti pristižu non-stop, pišu na sajtu Health. Zato ne treba da čudi ako se ova tegoba uskoro nađe na listi pokazetelja bolesti, kao što se dešavalo i sa drugim simptomima koji su vremenom dodavani na taj spisak., prenosi Nova.rs

Šta uzrokuje krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa je gubitak krvi iz tkiva koje oblaže unutrašnjost nosa. U nosu se nalazi dosta krvnih sudova blizu površine, u sluznici nosa, što olakšava krvarenje. Krvarenje iz nosa nije ništa neobično jer brojke govore da do 60 odsto ljudi tokom života ima barem jedno krvarenje iz nosa, kažu podaci klinike u Kliovlendu.

A uzroci tome su brojni. Među njima su čačkanje nosa noktima, infekcija gornjih disajnih puteva i sinusitis, jako duvanje nosa, guranje stranog predmeta u nos, povreda nosa ili lica, alergije, lijekovi za razređivanje krvi, prekomjerna upotreba spreja za nos ili zloupotreba droga.

Koji su simptomi kovida

Za ovih godinu i po dana svi smo naučili osnovne simptome kovida, ali nikad nije naodmet podsejtiti ih se.

Kako navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, to su:

groznica ili drhtavica
kašalj
kratak dah ili otežano disanje
umor
bolovi u mišićima i tijelu
glavobolja
gubitak ukusa ili mirisa
upaljeno grlo
začepljenost ili curenje iz nosa
mučnina ili povraćanje
proliv

CDC ipak ističe da lista ne uključuje sve moguće simptome.

I onda – da li je krvarenje iz nosa znak kovida 19?

Izgleda da nije, iako se o tome u poslednje vrijeme dosta govori, jer većina ljekara kaže da u praksi uglavnom nije bilo takvih slučajeva, poručuju na sajtu Health.

„Nisam vidio da je krvarenje iz nosa dio simptoma koji se javljaju kod kovida“, kaže za portal Health stručnjak za zarazne bolesti Ameš A. Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se