22 C
Zvornik
12. април 2024.

Struje u Atlantskom okeanu pokazuju da stižu velike vremenske promjene

Sistem struja u Atlantskom okeanu koje su glavna pogonska snaga klime na sjevernoj hemisferi mogao bi da oslabi do te mjere da bi uskoro moglo doći do velikih promjena u vremenskim uslovima, rezultati su naučnog istraživanja. Sjevernoatlantska meridijalna cirkulacija (AMOC) je veliki sistem okeanskih struja, uključujući Golfsku koja prenosi toplu vodu iz tropskih krajeva prema sjeveru Atlantika. S obzirom na to da se atmosfera zagrijava zbog porasta emisije gasova staklene bašte, ispod površine okeana zadržava se više topline i potencijalni kolaps sistema mogao bi imati ozbiljne posledice na vremenske sisteme u svetu, prenosi portal Indeks.

Krucijalna razlika

Klimatski modeli su pokazali da je AMOC najslabiji u više od 1.000 godina. Međutim, nije poznato je li došlo do slabljenja zbog promjene u cirkulaciji ili zbog manjka stabilnosti.

amoc golfska struja atlantska struja

Studija, objavljena u časopisu „Nejčer klajmat čejndž“, pokazuje da se radi o krucijalnoj razlici.„Gubitak dinamičke stabilnosti ukazivao bi da se AMOC približio kritičnom pragu iza kog bi moglo doći do značajnog i u praksi vjerovatno nepovratnog prelaza u slabiji mod rada“, rekao je autor studije Miklas Boers s Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime. Analizirajući modele temperature i saliniteta površine Atlantskog okeana, studija kaže da bi se slabljenje AMOC-a u prošlom vijeku moglo povezati s gubitkom stabilnosti.

Približavamo se kritičnom pragu

„Rezultati podupiru procjenu da opadanje AMOC-a nije samo fluktuacija ili linearni odgovor na rastuće temperature, nego vjerovatno znači približavanje kritičnog praga iza kog bi se sistem cirkulacije mogao urušiti“, rekao je Boers. Kad bi se AMOC srušio, pojačalo bi se hlađenje sjeverne hemisfere, podigla bi se razina Atlantskog okeana, povećale ukupne oborine iznad Evrope i Sjeverne Amerike i došlo bi do pomjeranja monsuna na Južnu Ameriku i Afriku, objavila je britanska meteorološka služba Met ofis.Drugi klimatski modeli predviđaju da će AMOC oslabiti tokom nadolazećeg vijeka, no da nije izvijestan kolaps prije 2100. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se