5.9 C
Zvornik
26. април 2024.

Dodik: Interes da BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom, a ne sa iluzijama i nametnutim konceptima

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska stabilna, kreće se dobrim putem i nema nekih posebnih političkih, ekonomskih i socijalnih izazova koji bi mogli da ugroze njenu institucionalnu stabilnost i ukupnu stabilnost Republike.

-S druge strane, u FBiH vidimo jednu konfuznu situaciju, ali to je njihova stvar i iz pristojnosti ne komentarišemo ukoliko to ne zadire u naše interese – rekao je Dodik nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, prenio je RTRS.

Dodik je istakao da je interes da BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom, a ne sa iluzijama i nametnutim konceptima koji troše vrijeme i energiju a ne mogu da se ostvare.

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Dodik je rekaoda je današnji sastanak bio izuzetan, kao i posjeta ministra Sijarta, koji je Republici Srpskoj i FBiH uručio donaciju od po 100.000 vakcina protiv virusa korona, te da je ta ravnomjerna raspodjela odluka Vlade Mađarske.

Dodao je da Mađarska ima prijateljski i human odnos prema BiH, pogotovo prema Republici Srpskoj, na čemu je Srpska veoma zahvalna, kao i za svu dosadašnju pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona.

-Gosta iz Mađarske upoznao sam da je situacija u Republici Srpskoj stabilna, da nema nekih posebnih političkih, ekonomskih ili socijalnih izazova i da Srpska u ekonomskom smislu bilježi rast, te da nam to omogućava da već u ovom mjesecu povećamo plate od pet do osam odsto u javnom sektoru, kao i da poslodavcima u realnom sektoru omogućimo uslove za povećanje plata radnicima jer smo ih oslobodili plaćanja nekih ranijih dažbina. Mi vjerujemo da naša ekonomija u ovoj godini može da dođe od tri do četiri odsto, što je visok nivo rasta – naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio da podržava napore mađarskog premijera Viktora Orbana koji se odnose na borbu Mađarske za tradicionalne vrijednosti što se vidi i kroz donošenje zakona u vezi sa pravom na odgoj i obrazovanje djece u seksualnom smislu.

Najavio je da će uskoro posjetiti Mađarsku i razgovarati sa premijerom Orbanom o nastavku političko-privredne saradnje i jačanju bilateralnih odnosa.

Sijarto je jutros u Sarajevu uručio Tegeltiji donaciju od 200.000 doza Sinofarma za BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se