10.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Dodijeljen podsticaj od oko 13 miliona KM za povećanje plata

Podsticaj za povećanje plata radnicima u prva tri obračunska perioda od jula 2019. do decembra 2020. dodjeljen je u ukupnom iznosu od oko 13 miliona KM za 711 različitih privrednih subjekata koji posluju u 45 gradova i opština Republike Srpske.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske su saopštili da je najveći iznos podsticaja isplaćen privrednim subjektima iz prerađivačke industrije i to u ukupnom iznosu od 4,8 miliona KM za 209 subjekata.

Za dodjelu podsticaja za treći obračunski period prijavilo se ukupno 429 privrednih subjekata koji zapošljavaju 31.350 radnika.

Sredstva za treći obračunski period isplaćena su u iznosu od 4,9 miliona KM za 384 privredna subjekta koji su povećali platu za oko 14.000 radnika.

Najznačajni efekti podsticaja u tom obračunskom periodu su povećanje plata radnika za 23 odsto u odnosu na period početne plate kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj što je u apsolutnom iznosu oko 17,2 miliona KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o provođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika sa efektima dodjeljenih podsticaja za obračunski period jul-decembar 2020. godine.

Dodjela podsticaja za plate u prethodnom periodu imala je pozitivan uticaj na cjelokupnu privredu, a između ostalog, doprinijela je rastu plata za 6,8 odsto i povećanju broja zaposlenih radnika za 0,68 odsto u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu i pored negativnog uticaja na poslovanje usljed širenja virusa korona.

Ministarstvo privrede i preduzetništva pozvalo je 1. jula ove godine sve privredne subjekte koji su povećali plate radnicima u periodu januar-jun 2021. godine da u roku od 60 dana putem aplikacije „e podsticaj“ na internet stranici Ministarstva podnesu zahtjev za dodjelu podsticaja za povećanje plate radnika za četvrti obračunski period.

Ovom mjerom se nastavlja kontinuitet u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije čime se poboljšava položaj radnika i nezaposlenih lica, kao i na unapređivanju poslovnog okruženja u Republici Srpskoj.

Poslodavcima je ovim data prilika da povećaju plate radnika na način da će se obezbijediti podsticaj za iznose više uplaćenih doprinosa, što dovodi do smanjenja opterećenja na rad.

Analiza efekata dodjele podsticaja za povećanje plata ukazuje na pozitivna kretanja, te Ministarstvo privrede i preduzetništva smatra da su dodijeljena sredstva podsticaja postigla odgovarajuće efekte i opravdala očekivane rezultate.

Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske i Pravilnikom o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika uređen je postupak dodjele sredstava podsticaja za povećanje plata.

Privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini, napomenuli su iz Ministrastva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se