15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Usvojen dokument okvirnog budžeta Srpske

Vlada Republike Srpske usvojila je danas dokument okvirnog budžeta Republike Srpske kao osnovu za pripremu i izradu budžeta.

Riječ je o dokumentu srednjoročnog planiranja, koji treba da postavi strateški okvir i gornje granice resursa unutar kojih bi se trebao pripremati godišnji budžet.

Dokument okvirnog budžeta Republike Srpske 2022-2024 čine sljedeća poglavlja- Ekonomski i fiskalni ciljevi, Makroekonomski okvir, Јavne finansije, Pregled konsolidovanih okvira budžeta Republike Srpske i Dodatak – Pregled konsolidovanih okvira budžeta Spske prema GFS metodologiji.

Operativni plan za realizaciju Strategije nadzora nad drogama i suzbijanja zloupotrebe droge u Republici Srpskoj za 2021. godinu.

Operativni plan podrazumijeva niz multisektorskih aktivnosti i mjera sa ciljem smanjenja upotrebe droge kroz jačanje primarno-preventivnog i vaspitno-obrazovnog rada sa mladima u cilju njihove zaštite i jačanje mehanizma odlaganja prvog kontakta i što ranijeg otkrivanja početnih konzumenata.

Plan podrazumijeva i osiguranje adekvatnih zdravstvenih i psihosocijalnih kapaciteta rehabilitacije i socijalne integracije zavisnika radi, saopšteno je iz Boroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da Operativni plan podrazumijeva i realizaciju mjera sa ciljem smanjenja ponude droge, unapređenje koordinacije aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe i aktivnosti na polju saradnje u borbi protiv zloupotreba, kao i istraživanja, monitoring i evaluaciju u oblasti zloupotrebe droge.

Vlada Republike Srpske se upoznala i prihvatila informaciju o projektu „Izgradnja i opremanje novog objekta bolnica Trebinje“.

Vlada je saglasna sa inicijativom Upravnog odbora bolnice Trebinje i inicijativom Skupštine grada Trebinje da se pokrenu aktivnosti za realizaciju ovog projekta.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zadužen je da imenuje timove za pripremu i praćenje realizacije ovog projekta.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite treba da izradi studiju ekonomske opravdanosti za izgradnju nove bolnice Trebinje i da u saradnji sa Gradom poduzme aktivnosti na obezbjeđivanju adekvatnog građevinskog zemljišta, odnosno pogodne parcele za izgradnju nove ЈZU bolnica, koja će omogućiti značajno unapređenje kvaliteta i organizacije rada ove zdravstvene ustanove.

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici i odluku o utvrđivanju posebnog interesa za nepokretnosti u svojini Republike Srpske radi realizacije projekta izgradnje turističko-rekreaciono-izletničkog centra na Busiji na planini Majevica, opština Lopare, potrebnih za nastavak realizacije ovog projekta.

Izgradnja turističko-rekreaciono-izletničkog centra Busija predstavlja projekat od izuzetnog značaja za razvoj turizma i njegovom realizacijom na lokalitetu Majevica stvoriće se novi turistički proizvod i unaprijediti ukupna turistička ponuda istočnog dijela Republike Srpske.

Realizacija projekta planirana je kroz tri faze, a vrijednost prve faze projekta procijenjena je na oko 7.2 miliona KM.

U okviru investicije planirana je izgradnja brojnih turističko-ugostiteljskih sadržaja – restorana sa 350 mjesta, četiri etno kuće, tornja sa vidikovcem, ski staze sa ski liftom, trim staze u dužini tri kilometra, biciklističke staze u dužini od 10 kilometara, sportskih terena, parking prostora, vještačke bob staze, sankališta, oglednog majevičkog domaćinstva, planinarskog doma, etno pijace, suvenirnice, picerije, 20-30 bungalova, hotela, spa centra, otvorenog bazena, aplin kostera /boba na šinama/, adrenalinskog parka, heliodroma i spomenika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se