Ex-YunaslovnaPolitikaVIJESTI

Višković: Jaka Srbija je garant uspjeha Srpske


ISTOČNO SARAJEVO – Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je danas da je jaka Srbija garant neometanog razvoja i gradnje Srpske.

Višković je istakao da je za Republiku Srpsku podrška Srbije izuzetno važna u svakom smislu, ne samo u finansijskom.

„Sva sredstva koja su doznačena od 2014. godine iz Budžeta Srbije do danas otišla su za projekte u lokalnim zajednicama. Sve je rađeno transparentno. Mi smo izvještaj usvojili na Vladi i dostavili ga Vladi Srbije, tako da ima uvid u svaku marku koja je doznačena“, rekao je Višković na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, koja je održana u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je posebno važan investicioni ciklus, jer osim što poboljšava investicije, poboljšava i mogućnost otvaranja radnih mjesta i rast BDP-a.

Premijer Višković rekao je da je u 21. vijeku energija neophodan resurs za opstanak i razvoj, te da je izuzetno važno povećati učešće u njenoj proizvodnji iz obnovljivih izvora.

Višković je podsjetio da Republika Srpska danas ima skoro 70 odsto učešća u proizvodnji energije iz termoelektrana.

Premijer Srpske je rekao da će za ralizaciju pojedinih zajedničkih projekata Srbije i Srpske prepreka biti ustavno uređenje BiH, jer je potrebna ratifikacija za određene odluke.

„U najboljem slučaju, moramo da imamo ratifikaciju i u parlamentu BiH i u Predsjedništvu BiH“, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, problemi se očekuju i za projekat gasifikacije.

„To su direktive i EU i obaveze koje BiH, a time i Republika Srpska, moraju rješavati u narednom periodu“, pojasnio je Višković i dodao da se ne smije doći u poziciju da se energija uvozi.

Izvor
Srna
Tagovi
Back to top button
Close
Close