8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Projekat „Buk Bijela“ značajan za Srbiju, Srpsku i region

ISTOČNO SARAJEVO – Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je projekat izgradnje Hidroelektrane /HE/ „Buk Bijela“ važan za energetsku bezbjednost i stabilnost Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, ali i region.

Ona je navela da se na ovaj projekat čeka oko 60 godina i da je riječ o kvalitetnom i odličnom projektu za koji je bilo zainteresovano mnogo investitora iz različitih zemalja Evrope i svijeta.

Brnabićeva je naglasila da je izgradnja HE „Buk Bijela“ ima sve potrebne dozvole i da mnogo manje utiče na životnu sredinu od drugih oblika proizvodnje električne energije.

„Mislim da je ovo važan projekat zato što je to električna energija iz zelenih izvora, iz obnovljivih izvora energije – hidroelektrana“, rekla je Brnabićeva novinarima nakon sjednice vlada Srbije i Republike Srpske.

Brnabićeva je dodala da hidroelektrane imaju određeni uticaj na životnu sredinu, ali da je važno napomenuti da ova hidroelektrana ima dozvolu i da je urađena studija uticaja na životnu sredinu.

„Moramo da dobijemo struju iz nekih izvora. Ako ćemo da idemo u zelenu tranziciju – više energije iz obnovljivih izvora uz manje zagađenje, te da pratimo i Zelenu agendu Evropske unije, onda to znači da ćemo morati polako da zatvaramo i isključujemo iz sistema naše termoelektrane“, pojasnila je Brnabićeva.

Ona je naglasila da su hidroelektrane srednje veličine i velike hidroelektrane dobar način da se supstituiše energija u budućnosti.

„Svaki vid dobijanja struje ima neki uticaj na životnu sredinu. Mislim da treba voditi računa da taj uticaj bude što manji, da on ne bude negativan i u tom smislu mislim da su ovo projekti koji su važni kako za energetsku bezbjednost, tako i za zaštitu životne sredine i svakako imaju mnogo manji uticaja nego termoelektrane“, poručila je Brnabićeva.

Ona kaže da joj je drago što Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ ulazi u taj projekat kao investitor od 51 odsto.

Brnabićeva je dodala da vjeruje u isplativost ovog projekta i da će on uspjeti pomoći svima u regionu da se podigne svijest o životnoj sredini, kvalitetu vazduha i da se nada da će uskoro početi da se realizuju i projekti „Foča“ i „Paunci“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se