-1.6 C
Zvornik
07. фебруара 2023.

Rusija odobrila Torlakovu „Sputnjik“ vakcinu protiv korone

 Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na beogradskom Institutu „Torlak“ i odobrio da se u tom institutu u budućnosti proizvodi vakcina „sputnjik ve“ protiv virusa korona.

„Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „sputnjik ve““, saopšteno je na sastanku u Moskvi ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića i direktora Instituta „Gamaleja“ Aleksandra Gintsburga.

Popović je istakao da se u sljedeće dvije sedmice očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne znatna količina supstance za proizvodnju obje komponente vakcine „sputnjika ve“, te da će veoma brzo imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije unutrašnje potrebe, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Popović je naveo da će se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o tome gdje treba uputiti vakcine van granica Srbije kako bi pružili pomoć partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv virusa korona.

Popović je podsjetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog mjeseca poslate na provjeru u institut „Gamaleja“ koji je potvrdio da vakcine zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta.

„Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom“, rekao je Popović i ocijenio da je to velika vijest za Srbiju, koja će ponovo postati sila u proizvodnji vakcina.

Direktor instituta „Gamaleja“ Aleksandar Gintsburg ukazao je da je „Torlak“ renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio za povjerenje koje srpski narod i srpsko državno rukovodstvo ukazuju vakcini „sputnjik ve“, koju je razvio institut „Gamaleja“, te istakao da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svijetu sa više od 94 odsto.

Direktor instituta „Gamaleja“ prihvatio je poziv da posjeti Srbiju s ciljem produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se